Duits parlement: fiat voor recreatief cannabisgebruik, psychiaters kritisch

Het Duitse parlement heeft ingestemd met de legalisering van recreatief cannabisgebruik. Het bezit en de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik wordt op 1 april legaal, zij het met een rits voorwaarden. De Duitse Vereniging voor Psychiatrie en Psychotherapie, Psychosomatiek en Neurologie (DGPPN) pleitte in de bemiddelingscommissie voor een herziening van de wet. Ze bekritiseerde onder andere de te lage leeftijdsgrens.

Zo mogen volwassen Duitsers 25 gram cannabis op zak hebben voor eigen gebruik. In hun eigen woning mogen Duitsers tot drie cannabisplanten kweken en 50 gram cannabis ter beschikking hebben. Wel wordt het roken van wiet in openbare ruimtes verboden, zoals in scholen en sportinfrastructuur, en in een straal van honderd meter van de ingang van dergelijke infrastructuur.

Verder kunnen volwassenen lid worden van niet-commerciële 'kweekverenigingen'. Daarin kunnen tot 500 in Duitsland woonachtige leden gezamenlijk cannabis kweken en aan elkaar leveren voor persoonlijk gebruik, vastgesteld op maandelijks maximaal 50 gram per persoon.

In totaal stemden 407 parlementsleden voor, 226 parlementsleden stemden tegen en nog eens vier parlementsleden onthielden zich. Verwacht wordt dat de wet op 22 maart nog in de Bondsraad komt. Er is geen goedkeuring nodig, maar de Bondsraad kan in principe een beroep doen op de bemiddelingscommissie bij de Bondsdag en het proces vertragen.

Ten laatste achttien maanden nadat de wet in werking is getreden, wordt een eerste beoordeling gemaakt van onder meer de gevolgen voor de bescherming van kinderen en jongeren. 

"Giftige concentraties"

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) staat achter de wet. In het debat voor de stemming haalde hij het stijgende aantal gebruikers en de "giftige concentraties" in cannabis uit de criminele drugshandel aan. "De zwarte markt is de kern van het kwaad", zei hij. En elke strijd tegen de zwarte markt zou een belangrijke stap zijn in de bescherming van jongeren. Ook de Groenen en de liberalen (FDP) waren voor. Met cannabis van eigen bodem zouden consumenten weten waar het vandaag komt. De legalisering zou de drempel naar dealers en gevaarlijkere drugs verhogen. De christendemocraten en de extreemrechtse AfD waren tegen de wet gekant.

"Experimenten met gezondheid"

Onmiddellijk na de stemming sprak de minister van Volksgezondheid van Beieren, Judith Gerlach, zich opnieuw tegen de wet uit. Ze zei dat de meerderheid "ideologisch gemotiveerde experimenten met de gezondheid van mensen" uitvoerde. Beieren zou de cannabiswet "zo streng mogelijk" handhaven.

De Duitse Vereniging voor Psychiatrie en Psychotherapie, Psychosomatiek en Neurologie (DGPPN) pleitte in de bemiddelingscommissie voor een herziening van de wet. Ze bekritiseerde onder andere de te lage leeftijdsgrens.

Volgens een enquête van onderzoeksbureau YouGov, die het Duitse persagentschap dpa kon inkijken, was 42 procent van de Duitsers enigszins of helemaal voor de legalisering en 47 procent enigszins of helemaal tegen. Nog eens 11 procent had geen uitgesproken mening.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.