Omwonenden Brussels Airport lopen meer risico op diabetes en dementie, stelt nieuwe studie

Duizenden omwonenden van Brussels Airport lopen het risico op diabetes en vervroegde dementie. Oorzaak is het ultrafijne stof dat vrijkomt bij de verbranding van kerosine, blijkt dinsdag uit nieuw Europees onderzoek in opdracht van de ngo Transport & Environment, die strijdt voor milieuvriendelijker vervoer.

In het onderzoek werd de gezondheidsimpact van ultrafijn stof van het vliegverkeer op omwonenden van 32 Europese luchthavens nagegaan. Uit de resultaten blijkt dat de blootstelling aan het ultrafijn stof afkomstig van het vliegverkeer in verband wordt gebracht met 280.000 gevallen van hoge bloeddruk, 330.000 gevallen van diabetes en 18.000 gevallen van dementie. 

Ook de omgeving van Brussels Airport werd onderzocht. Zo blijkt dat door het ultrafijn stof zowat 7.500 mensen diabetes ontwikkelen en dat bijna 500 omwonenden te kampen hebben met vervroegde dementie. Daarenboven lopen ongeveer 7.000 omwonenden risico op verhoogde bloeddruk.

De auteurs van de studie benadrukken dat dit ruwe schattingen zijn, omdat het gaat om een extrapolatie van onderzoeksresultaten rond de luchthaven van Schiphol. Verder onderzoek is volgens hen nodig om de situatie rond specifieke luchthavens beter in kaart te brengen.

Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Vereniging voor Respiratoire Gezondheid pleiten alleszins voor een kordaat actieplan om de blootstelling van de omwonenden aan ultrafijn stof fors terug te dringen. Concreet eisen ze onder meer een strenger plafond op het aantal vluchten, meer aandacht voor schonere vliegtuigbrandstoffen en een grootschalig gezondheidsonderzoek rond de luchthaven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.