Koningin Mathilde steekt ouderen met psychische kwetsbaarheid hart onder de riem

Koningin Mathilde heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de afdeling 'Oudreach' in het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven) in Gasthuisberg. De koningin sprak er met enkele patiënten van de afdeling, en nam ook deel aan een huisbezoek in Herent.

De afdeling 'Oudreach' is tijdens de coronaperiode opgestart, toen de dagklinieken gesloten werden. De afdeling biedt zorg aan ouderen met een psychische kwetsbaarheid, maar doet dat bij hen thuis, in een woonzorgcentrum of op een andere locatie waar de patiënt in kwestie verblijft. Op die manier kunnen de patiënten hun zorg en behandeling, zo veel als mogelijk, in een vertrouwde omgeving krijgen. Crisiszorg is ook mogelijk. 

"Die combinatie van zowel mobiele zorg, crisiszorg, als de expertise in ouderenzorg, is uniek in Vlaanderen, en bij uitbreiding in de rest van Europa", vertelt Rembert Maes, teamcoördinator van de afdeling. "Op dit moment begeleiden we 120 mensen met iets meer dan zeven voltijdse medewerkers. Maar de nood is veel hoger: naar schatting krijgen zes- tot negenduizend ouderen in de regio Oost-Brabant niet de hulp die ze nodig hebben."

Koningin Mathilde kreeg bij de start van haar bezoek uitleg over de werking van de dienst. Nadien ging ze in UPC KU Leuven in gesprek met twee van de patiënten. Vervolgens zette de koningin koers naar Herent, waar ze mocht aansluiten bij een huisbezoek aan een patiënt. 

"Het is een blijk van erkenning voor ons werk dat de koningin vandaag is langskomen", zegt Maes. "We zijn heel blij dat ze er aandacht aan schenkt. Het is voor ons ook een boodschap naar het beleid toe: geef het thema meer aandacht, want de zorgnoden zullen alleen maar toenemen in de toekomst."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.