Steunfonds AZ Alma zorgt voor oefenterras revaliderende patiënten (AZ Alma)

Het dakterras op de vijfde verdieping van AZ Alma, vlakbij de afdeling SP Neuro, werd omgevormd tot een oefenterras voor patiënten die herstellen van een neurologische aandoening. Het oefenterras werd gerealiseerd door de leerlingen van Richtpunt Campus Eeklo en is een eerste groot project uit het vorig jaar opgerichte Steunfonds AZ Alma dat met externe financiële steun tot stand kwam.

“Voor onze patiënten is dit een absolute meerwaarde”, aldus dokter Chantal Drieghe, arts-specialist in de neurologie. Op het oefenterras is het parcours met verschillende ondergrond, waarop de patiënten opnieuw moeten leren stappen of met de rolwagen manoeuvreren, de absolute blikvanger. Daarnaast ligt er ook een grote oefenmat, is er een loungehoek met beplanting en dat allemaal op een door glas omzoomd buitenterras.

“De eerste plannen voor ons oefenterras dateren eigenlijk van februari 2018”, herinnert Els Dhont, hoofdverpleegkundie SP Neuro, zich. “De coronaperiode zorgde ervoor dat alles stilviel en dat de materialen alleen maar duurder en duurder werden. Een goed jaar geleden werd de draad weer opgepikt, ook met de school die het parcours zou realiseren. We zijn ervan overtuigd dat genieten en revalideren in de buitenlucht, op verschillende ondergrond, een absolute meerwaarde zal zijn in het revalidatieproces van onze patiënten.”

“Het nieuwe oefenterras is inderdaad een echte meerwaarde voor onze patiënten die herstellen van een neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld een CVA, MS, Ziekte van Parkinson, invaliderende polyneuropathie,...”, bevestigt dokter  Drieghe. “Het oefenterras laat toe dat patiënten nu kunnen leren stappen op verschillende ondergronden (gras, grind, kasseien, hout…) en kunnen oefenen op trappen. Dit draagt bij tot verbetering van hun evenwicht en kracht. Bovendien worden bij het stappen op het parcours ook hun aandacht en probleemoplossende vaardigheden gestimuleerd. Het oefenen in de gezonde buitenlucht heeft uiteraard een positieve invloed op hun gemoed en stemming. Het zithoekje biedt de mensen ook de mogelijkheid tot sociale interactie. Kortom, deze realisatie zorgt ervoor dat onze patiënten nog beter voorbereid worden op de terugkeer naar hun dagdagelijks leven, naar de thuissituatie.”

Bij de foto:

Patiënt Michel Verplancke en kinesitherapeut Sophie Verriest oefenen op het herstelterras op de vijfde verdieping van AZ Alma. (foto AZ Alma) 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.