500.000 euro voor LEIF, 313.000 euro voor suïcidepreventie (Hilde Crevits)

LEIF vzw krijgt van de Vlaamse regering op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits 500.000 euro voor de coördinatie en professionalisering van de LEIFpunten.  De Vlaamse Regering kent ook een projectsubsidie van 313.000 euro toe voor suïcidepreventie.

De palliatieve zorg wordt hervormd om ze toegankelijk, doelgericht en kwalitatief te kunnen organiseren. LEIF (LevensEinde InformatieForum) vzw probeert zorgverleners en burgers daarbij te versterken (‘empoweren') en te informeren over een waardig levenseinde.

De LEIFpunten dragen hiertoe bij. Het gaat om info-punten over het levenseinde waar vrijwilligers informatie geven over het levenseinde. Die LEIF-punten hebben evenwel nog verdere professionalisering en uniformisering nodig.

De Vlaamse Regering kent daarom voor de periode van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2025 een subsidie van 500.000 euro toe aan LEIF vzw, voor de coördinatie en professionalisering van de LEIFpunten. De werking van de LEIFpunten zal regionaal georganiseerd worden, maar wordt per eerstelijnszone verder uitgewerkt, met een coördinatie- en opleidingsbudget aan de overkoepelende vzw LEIF.

Suïcide

Daarnaast komt een subsidie vrij voor de voor evaluatie en optimalisatie van zorgpaden suïcidaliteit binnen netwerken geestelijke gezondheid in Vlaanderen en Brussel, eveneens op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits. Het gaat om een projectsubsidie van 313.000 euro voor het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante, de Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent - Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie voor de evaluatie en optimalisatie van de zorgpaden suïcidaliteit binnen netwerken GGZ volwassenen, jongeren en kinderen in Vlaanderen en Brussel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.