Nieuw op 1 juli - Strengere regels alcohol in ziekenhuizen

Er gelden vanaf 1 juli strengere regels op de verkoop van alcohol via automaten, in tankstations aan snelwegen en in ziekenhuizen. Dat kondigt de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu aan. Zo wordt de verkoop van alcoholische dranken via verkoopautomaten helemaal verboden.

In tankstations aan snelwegen is het vanaf 1 juli verboden om alcholische dranken te verkopen tussen 22.00 uur en 7.00 uur. In wegrestaurants mogen klanten wel nog alcohol drinken. 

Voorts is het in ziekenhuizen het vanaf juli verboden alcohol te verkopen, behalve bier en wijn die niet gekoeld zijn. In de cafetaria's van ziekenhuizen mag wel nog alcohol geconsumeerd worden. 

Er zal vanaf juli gecontroleerd worden, zegt de federale overheidsdienst. Overtreders kunnen een boete krijgen van 208 euro tot 24.000 euro in geval van recidive. 

De verstrenging maakt deel uit van het interfederaal alcoholplan, dat schadelijk alcoholgebruik wil aanpakken. In 2023 klonk het dat 14 procent van de Belgische bevolking - of één op de zeven - overmatig alcohol drinkt. Dat komt overeen met meer dan tien eenheden alcohol per week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.