Crevits ziet "ethisch ernstige bezwaren" bij campagne van goksector in scholen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits vindt het geen goed idee om de gokindustrie toegang te verlenen tot onderwijs om aan preventie van gokken te werken. De CD&V-minister ziet "ethisch ernstige bezwaren" tegen de campagne vanuit de sector. Dat heeft ze in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Freya Van den Bossche (Vooruit).

Begin deze maand raakte bekend dat de Beroepsvereniging van Wedkantoren (BVWK) in samenwerking met een paar andere organisaties een preventiecampagnes rond gokken wil opzetten in onder andere huisartsenpraktijken en scholen. De campagne zou daarbij als doel hebben om jongeren te sensibiliseren rond de risico's van gokken. 

Maar experten zoals het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) waarschuwden meteen dat de sector de campagne vooral wil gebruiken om subtiel reclame te maken voor gokken onder het mom van preventie. 

"Totaal laakbaar", meent Vooruit-parlementslid Freya Van den Bossche, die de kwestie aankaartte bij minister Crevits. In feite had de Staten Generaal Geestelijke Gezondheidszorg daarvoor al gewaarschuwd.

Crevits bevestigde dat de campagne "haaks staat" op de inspanningen die Vlaanderen levert op het vlak van preventie en onderwijs. Zij ziet "ethisch ernstige bezwaren" tegen de campagne en plant ook een overleg met haar collega van Onderwijs Ben Weyts. "Ik denk dat hij even 'pissed off' gaat zijn als ikzelf", aldus Crevits. 

Vraagsteller Van den Bossche is tevreden dat de minister haar bezorgdheid over de campagne deelt. Zij hoopt dat de sector kan overtuigd worden om de campagne zelf in te trekken. Als dat niet kan, moet de bezorgdheid vanuit het beleid volgens haar worden meegegeven aan Domus Medica en aan de onderwijswereld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.