Het gaat slecht met mentale welzijn Zuid-West-Vlaamse jongeren

Het gaat niet goed met het mentale welbevinden van Zuid-West-Vlaamse jongeren. Dat blijkt uit een bevraging van 2.165 jongeren door de campagne "kzitermee.be". "Deze studie toont duidelijk aan hoe belangrijk een sociaal netwerk is voor jongeren en dat viel net weg tijdens de coronapandemie", klinkt het.

Het onderzoek werd afgenomen in volle coronaperiode en dat laat zich voelen in de cijfers. Gemiddeld gaven jongeren hun sociaal welbevinden een score van amper 2,6 op 6. Een op de vier à vijf jongeren gaf aan niet echt tevreden te zijn met zijn/haar leven.

"Jongeren die zich niet goed voelen, doen vooral een beroep op hun ouders en vrienden", zegt Laurence Platteau van Logo Leieland dat samen met Howest de bevraging organiseerde. "Naarmate ze ouder worden, neemt het belang van vrienden nog toe. En net dat sociaal contact viel weg door de coronapandemie. Slechts een op tien zet de stap naar hulpverlening bij mentale problemen. Het aanbod aan hulp is heel divers, maar jongeren kennen het vaak nog te weinig."

Met de resultaten van de bevraging wil Logo Leieland de regionale partnerorganisaties begeleiden en ondersteunen. "Deze studie toont duidelijk aan hoe belangrijk een sociaal netwerk is. We willen ook drempels van hupverlening wegwerken en jongeren meer inspraak geven", aldus Platteau.

Voorzitter van Logo Leieland en kersvers co-voorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout benadrukte het belang van beleidsadvies op maat van Zuid-West-Vlaanderen. "De problemen in deze regio zijn niet dezelfde als die van jongeren in pakweg Gent. Ook doelgeroep gericht werken is belangrijk, want uit de cijfers blijkt ook dat jongeren uit TSO, KSO, BSO en Buso zichzelf lagere scores gaven voor mentaal welzijn. Het wordt een uitdaging om ook deze kloof te overbruggen, zodat we hopelijk binnen enkele jaren betere cijfers kunnen presenteren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 juli 2022

    Dit mag wel de Far West van België zijn , maar gelukkig kan hier niet iedere jongere met knaldrang , die niet aan zijn trekken komt op de festival weides , bij de kruidenier om de hoek 1 oorlogswapen kopen om er een schietkot , a shooting gallery , van te maken !
    Gelukkig zijn ze in de USA zo verstandig geweest van abortus , het doden van het ongeboren leven , te verbieden want het geboren leven wordt zo snel afgeschoten dat de geboorte(cijfer)s niet kunnen bijbenen !