Leuvens biotechbedrijf remynd test nieuw en verbeterd Alzheimermedicijn

Het Leuvens biotechbedrijf remynd test momenteel een nieuw en verbeterd Alzheimermedicijn, dat zowel patiënten in een vroeg als gevorderd stadium van de ziekte zou kunnen helpen. Dat laat het bedrijf zelf weten. De eerste resultaten worden begin juli verwacht.

Het verbeterde middel is gebaseerd op het middel REM0046127, waarmee remynd vorig jaar onderzoeken voerde. Deelnemers die toen met het geneesmiddel behandeld werden, scoorden duidelijk beter in een geheugentest. Hersenscans registreerden een betere hersenactiviteit, en er werden verhoogde dopaminelevels gemeten. 

Ook de levels van tau-eiwitten in de hersenen, die een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer, lagen beduidend lager in vergelijking met de levels van de deelnemers die een placebomiddel kregen. Het onderzoek moest echter worden stopgezet omdat er bijwerkingen aan de lever optraden bij de patiënten. 

Nu heeft het bedrijf een nieuwe molecule klaar, die op dezelfde manier inwerkt als het vorige middel, maar die geen bijwerkingen meer zou opleveren. Ze werkt ook in op septine-eiwitten, die helpen om de calciumbalans in hersencellen te regelen. Bij de ziekte van Alzheimer is die balans verstoord geraakt.

"Net als bij kanker zal de ziekte van Alzheimer in de toekomst waarschijnlijk behandeld worden met een combinatie van verschillende geneesmiddelen", zegt Floor Stam, CEO van remynd. "Het werkingsmechanisme van ons kandidaat-geneesmiddel is complementair aan dat van een middel dat midden april groen licht kreeg van de Europese Commissie, red.) en andere middelen die zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium bevinden. Daardoor zou het zowel geschikt kunnen zijn als onderdeel van een combinatietherapie in de vroege stadia van de ziekte, maar zou het ook ingezet kunnen worden om patiënten in meer gevorderde stadia te helpen. Die laatsten staan nu echt nog met lege handen."

Het nieuwe middel zal de komende maand worden uitgetest bij gezonde vrijwilligers, om de veiligheid na te gaan en om de opname ervan in het lichaam beter in kaart te kunnen brengen. In een volgende fase is het de bedoeling om het ook bij Alzheimerpatiënten uit te testen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.