VUB-onderzoek wijst op doorbraak in celtherapie tegen hersenziekten

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van VUB-professor Kiavash Movahedi van het Brussels Center for Immunology heeft een mogelijke doorbraak geforceerd in de strijd tegen hersenziekten. De studie, gepubliceerd in het vakblad Immunity, wijst op de mogelijkheid om defecte microglia - de imuuncellen van de hersenen - effectief te vervangen, wat een potentiële doorbraak is voor de behandeling van ziekten zoals Alzheimer of Parkinson.

Deze microglia vormen een essentieel onderdeel voor een optimale en gezonde werking van de hersenen. Onderzoek wijst erop dat defecte microglia een rol spelen in het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten. Deze unieke immuuncellen "ontstaan vroeg tijdens de embryonale ontwikkeling en vernieuwen zichzelf levenslang zonder vervangen te worden door nieuwe cellen uit het bloed. Dat maakt ze bijzonder, maar ook kwetsbaar", aldus Movahedi.

Hoewel het geen sinecure is om de cellen te vervangen, wijst het onderzoek alsnog op de mogelijkheid ervan. "Door specifieke strategieën toe te passen, kunnen bepaalde witte bloedcellen, zogenaamde monocyten, de bloed-hersenbarrière oversteken en zich in de hersenen vestigen als nieuwe microglia. "Dit opent nieuwe mogelijkheden voor toekomstige therapieën", vervolgt Movahedi. 

"Hoewel ze functies van microglia nabootsen, blijven ze moleculair anders", zegt Jonathan Bastos, doctoraatsonderzoeker binnen het project en eerste auteur van het artikel. "Dit kan potentieel nadelig zijn, omdat de nieuwe cellen mogelijk niet alle normale functies van microglia kunnen overnemen." Enkel monocyten die afgeleid zijn van embryonale voorlopers kunnen uitgroeien tot échte microglia. Een inzicht dat "de weg opent naar nieuwe celtherapieën".

Het doel van het onderzoeksteam is om in de toekomst in te zetten op de ontwikkeling van strategieën voor een gepersonaliseerde celtherapie op basis van deze monocyten. Bovendien dromen de onderzoekers ervan om de nieuwe microglia nog verder te verbeteren, zodat ze bijvoorbeeld lokaal in de hersenen therapeutische stoffen kunnen aanmaken om ziekten actief te bestrijden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.