Smartwatches om asymptomatische covid-19 op te sporen? (studie)

In een retrospectieve studie tonen onderzoekers aan dat gegevens van ‘slimme’ uurwerken gebruikt kunnen worden voor de presymptomatische fase van covid-19. 

Infecties worden vandaag geïdentificeerd met behulp van PCR-tests, waarbij tot drie dagen na infectie kunnen nodig kunnen zijn voor een ​​betrouwbaar resultaat. Bovendien worden PCR-tests nog niet voldoende gebruikt. Ten slotte identificeren de huidige testmethoden slechts een beperkt aantal presymptomatische gevallen, wat een aanzienlijke belemmering is voor de implementatie van vroegtijdige interventies voor het reduceren van besmettingen. Men schat dat tot 50% van de mensen met covid-19 asymptomatisch is, wat de verspreiding van het virus vergemakkelijkt. Het lijkt daarom dringend nodig om toegankelijke en goedkope methoden te implementeren voor de vroegtijdige opsporing van covid-19.

Smartwatches en andere draagbare toestellen worden al door tientallen miljoenen mensen over de hele wereld gebruikt en meten tal van fysiologische parameters zoals de hartslag, zuurstofverzadiging, huidtemperatuur en de slaap. In deze studie onderzochten de auteurs het gebruik van draagbare toestellen voor de vroegtijdige opsporing van covid-19.

Ze analyseerden de fysiologische en activiteitsgegevens van 32 mensen die besmet waren met covid-19 en die een smartwatch droegen (van hetzelfde merk, omdat dit het meest werd gebruikt en omwille van de homogeniteit) van een cohort van 5.262 deelnemers. Zo ontdekten ze dat 26 van de deelnemers (81%) veranderingen vertoonden in hun hartslag, het aantal stappen per dag of de slaaptijd. Van de 25 gevallen van covid-19 met fysiologische veranderingen waarvoor ze symptoominformatie hadden, werden er 22 gedetecteerd vóór (of bij) het begin van de symptomen, waarbij vier gevallen ten minste negen dagen vroeger werden gedetecteerd. Met behulp van retrospectieve gegevens van de smartwatches tonen de onderzoekers aan dat 63% van de covid-19-gevallen kon worden opgespoord voordat de symptomen in realtime optraden dankzij een waarschuwingssysteem op basis van extreme verhogingen van de hartslag in rust. 

De auteurs besluiten dat het volgen van activiteiten en gezondheidsparameters via draagbare toestellen kunnen worden gebruikt voor grootschalige, realtime opsporing van luchtweginfecties, vaak voordat de symptomen optreden. 

Pre-symptomatic detection of COVID-19 from smartwatch data

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.