Wordt het hulpmiddel Cefaly® terugbetaald in België?

De technologie van Cefaly® (een transcutane trigeminale neurostimulator die supra-orbitale stimulatie biedt via een soort van 'diadeem') werd verschillende jaren terug ontwikkeld in België. In 2014 werd ze goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration voor de preventie van migraine. En inderdaad, in verschillende studies (1, 2) werd de werkzaamheid, en de goede verdraagzaamheid van neurostimulatie via Cefaly® aangetoond in de profylactische behandeling van episodische migraineaanvallen bij patiënten die lijden aan chronische migraine en die vaak verslaafd zijn aan middelen tegen migraine (3). Het gaat om een behandelingstechniek zonder geneesmiddelen met een superieure verhouding veiligheid/werkzaamheid in vergelijking met geneesmiddelenbehandelingen. In België lijdt 0,6% van de bevolking – dus meer dan 50.000 patiënten – aan migraine (en deze patiënten nemen hiervoor te veel medicatie). De klinische gegevens van de behandeling van migraine tonen aan dat Cefaly® de vervangbehandeling bij voorkeur is voor deze patiënten. Een recente studie op het vlak van gezondheidseconomie pleit voor een niet verwaarloosbare impact als patiënten dit hulpmiddel gebruiken, en het schat de besparingen voor België op ongeveer 50 miljoen euro op 5 jaar. Een aanvraag voor de terugbetaling van Cefaly® voor migrainepatiënten die te veel medicatie nemen, werd dus ingediend bij het Riziv.

    1. Schoenen J, Vandersmissen B, Jeangette S, et al. PREMICE: migraine prevention with a supraorbital transcutaneous stimulator: a randomized controlled trial. Neurology 2013;80(8):697-704.
    2. http://www.cefalytechnology.com/en/news
    3. Vanderheyden JE. La maladie migraineuse en 2018: quelle importance dans notre population? Neurone 2018;23(5):20-2.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.