Waalse rectoren luiden alarmbel over mentale gezondheid studenten

De rectoren van de Franstalige universiteiten hebben de alarmbel geluid over de verslechtering van de mentale gezondheid van de studenten. Ze vragen de overheden meer steun om de zorg te financieren.

"De mentale gezondheidsproblemen bij de studenten zijn nog groter dan tijdens de coronacrisis. Onze sociale diensten worden overspoeld", zo waarschuwde Annemie Schaus, rector van de ULB en huidig voorzitter van de Raad van Franstalige rectoren (Cref).  

Een studie uit 2021, op de piek van de coronacrisis en de lockdownmaatregelen, wees uit dat 50 procent van de studenten symptomen van angst vertoonde en 55 procent tekenen van depressie. Maar twee jaar later is de gezondheidstoestand van de studenten niet verbeterd. Integendeel, stellen de rectoren. 

Vertraagd effect

"We zien een vertraagd effect dat welbekend is in de psychologie", analyseert Anne-Sophie Nyssen, rector van de ULiège en professor psychologie. "De coronacrisis heeft problemen die al bestonden versterkt en tal van studenten zijn totaal gedecompenseerd", stelt ze vast. 

Volgens de Cref komen de problemen voor bij studenten die recent op de universiteit zijn beland. Ze bleven tijdens de pandemie verstoken van tijd op school en dus van contacten met andere jongeren. Dat zette een rem op hun socialisatie. Ze kregen niet de gelegenheid een sterk sociaal netwerk rondom hen op te bouwen. 

Ook andere gebeurtenissen hielpen volgens Schaus evenmin om de jeugd het leven door een roze bril te laten bekijken. "Tien jaar geleden zagen ze de terreuraanslagen. Nadien waren er de manifestaties voor het klimaat die vergeefs zijn geweest. Dan was er Covid, de oorlog in Oekraïne en nu de bosbranden. Voor de jongeren is dat een echte molotovcocktail, waaraan we nog de toename van de bestaansonzekerheid moeten toevoegen, en bij sommigen de noodzaak om te werken naast de studies", aldus de rector. 

Het zorgt ervoor dat er steeds meer een beroep wordt gedaan op de psychologische hulpdiensten bij de universiteiten. Op de ULiège bijvoorbeeld is het aantal individuele verzoeken om hulp door de studenten gestegen van 60 naar 400 in het bestek van enkele jaren. 

De rectoren kloppen aan bij de Franse Gemeenschapsregering. Die maakte tijdens de coronacrisis wel extra middelen vrij voor psychologische bijstand, maar die waren onvoldoende om de chronische stijging van de noden te beantwoorden. Bovendien hebben die kredieten vaak een tijdelijk karakter, waardoor de universiteiten niet in staat zijn "een preventie- en opvolgingsbeleid op lange termijn" op te zetten, aldus de rectoren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.