VIB-KU Leuven verwerft nieuwe inzichten over eiwitcomplex bij alzheimer

Een Leuvens onderzoeksteam van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven heeft nieuwe inzichten verworven over een eiwitcomplex dat een cruciale rol speelt bij alzheimer en sommige vormen van kanker. Met microscopie in superresolutie kunnen wetenschappers eiwitinteracties beter bestuderen. Dat meldt VIB-KU Leuven donderdag.

Het eiwitcomplex gamma-secretase is betrokken bij verschillende ziekteprocessen, waaronder alzheimer en kanker. Door een gebrek aan microscopische resolutie bleef het moeilijk om een direct beeld te vormen van de interactie van de eiwitten. "Tot dusver konden we niet visualiseren hoe het eiwitcomplex zich in membranen van levende cellen verhoudt", zegt professor Wim Annaert van het Centrum voor Hersenonderzoek van VIB-KU Leuven, die het onderzoek leidt.

Met conventionele microscopie zijn eiwitten die zich dichter bij elkaar bevinden dan 200 nanometer niet van elkaar te onderscheiden. "Met de komst van microscopie in superresolutie kunnen we structuren in de cel van dichtbij bekijken en de aanwezigheid en spreiding van afzonderlijke eiwitten in hun oorspronkelijke context bestuderen", stelt Abril Escamilla-Ayala, doctoraatsstudente in het lab van Annaert.

Het team stelde vast dat de meeste complexen gamma-secretase op het celoppervlak individueel of in paar voorkomen. "In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, lijkt het er niet op dat er mega-associaties van verschillende types secretases voorkomen in het celmembraan. Het lijkt eerder om tijdelijke hotspots te gaan, met een grotere dynamiek en complexiteit. Met een analyse van de verdeling kunnen we een veel gedetailleerder beeld krijgen van de rol van gamma-secretase bij alzheimer", zegt Annaert.

De verwezenlijkingen van de onderzoekers kunnen de basis vormen voor nieuwe therapieën, maar het ontwikkelingstraject neemt nog jaren in beslag.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.