UZ Leuven zet nieuwe software in voor precieze bestraling uitzaaiingen in hersenen

Het UZ Leuven gebruikt sinds eind juni nieuwe software waarmee het tot tien uitzaaiingen in de hersenen selectief kan bestralen zonder ander gezond hersenweefsel te treffen. Voordien was dit maar mogelijk bij maximaal drie uitzaaiingen. Er loopt een studie om het effect van de behandeling op de levenskwaliteit van de patiënten te evalueren.

In het verleden werden patiënten met meer dan drie uitzaaiingen in de hersenen behandeld met een bestraling van de volledige hersenen, waarbij geen onderscheid gemaakt werd tussen de uitzaaiingen en de gezonde delen van de hersenen. De patiënten hadden bovendien last van nevenwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies en op langere termijn geheugenproblemen.

Met de nieuwe planningsoftware blijft niet alleen het gezonde hersenweefsel beter gespaard, maar kunnen lokaal ook hogere dosissen gebruikt worden met een beter behandelresultaat tot gevolg. Ook andere Belgische ziekenhuizen gebruiken momenteel gelijkaardige oplossingen om meerdere hersenuitzaaiingen te bestralen. "De sterkte van onze innovatieve oplossing is de combinatie van meerdere recent geïnstalleerde systemen", aldus An Nulens, medisch stralingsfysicus in het UZ Leuven.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.