Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid focust op veerkracht in tijden van corona

Samen veerkrachtig', dat is de slogan van de vijfde editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Die vindt plaats van donderdag 1 tot zaterdag 10 oktober. In die tien dagen organiseren meer dan 450 organisaties acties met een dubbel doel: onze mentale weerbaarheid versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Tijdens de 10-daagse worden er traditiegetrouw tal van evenementen georganiseerd. Het gaat onder meer om lezingen, theatervoorstellingen of wandelingen. De coronamaatregelen maken deze editie niet evident, maar de deelnemende organisaties laten zich van hun creatiefste kant zien. Zo zijn er onder meer webinars over 'veerkracht', een mobiele bakfietskoffiebar en de grote 'spreuken in het straatbeeld'-actie, waarbij op de gevels en etalages van openbare gebouwe n, kantoren en winkels in Vlaanderen spreuken worden aangebracht.

"De bedoeling van de acties tijdens de 10-daagse is om onze mentale 'veerkracht' in de kijker te zetten", legt Veerle Soyez, stafmedewerker van het Vlaams Instituut Gezond Leven uit. "Veerkracht is dat wat je nodig hebt om je goed in je vel te blijven voelen, ondanks een tegenslag of dip, en daar misschien zelfs sterker uit te komen. En zeker in deze coronaperiode komt er nog meer op ons af. Dat vraagt soms veel van ons."

De slogan 'Samen Veerkrachtig' is dus meer dan ooit op zijn plaats, luidt het. "Met de nadruk op 'samen'", vult Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Wouter Beke aan. "Want verbonden zijn met anderen is essentieel om je goed in je vel te voelen. Zeker in coronatijden."

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven, het Steunpunt Geestelijke Gezondheid/Te Gek!? en de Vlaamse Logo's, met steun van de Vlaamse overheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.