Terugbetaling psycholoog - "Patiënt zal zelf wel uitmaken of hij 11 of 60 euro wil betalen" (De Block)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) houdt vast aan de uitvoering van het pilootproject dat de terugbetaling van een psychologische raadpleging invoert. Dat heeft ze gezegd nadat bekend is geraakt dat er maar weinig Vlaams psychologen aan het systeem zouden willen meewerken. "Er zijn netwerken waar de patiënten vanaf maart wel degelijk terecht zullen kunnen. Ze zullen dan zelf wel uitmaken of ze naar een psycholoog gaan waar ze maar 11 euro moeten betalen of naar een waar ze 60 euro moeten betalen", zei De Block in De Ochtend op Radio 1.

Door voor zowat 120.000 patiënten met een "matige" depressie, angststoornis of alcoholverslaving de terugbetaling van psychologische hulp mogelijk te maken, moet de eerstelijnshulp toegankelijker worden. & quot;Die is er in ons land veel te weinig. We kennen wel een psychologische hulpverlening die zeer gespecialiseerd is, maar dan moet men al doorverwezen worden. De eerstelijnshulp van een psycholoog komt nu vaak erg laat", aldus De Block. In het nieuwe systeem wordt het tarief voor de psychologen op 45 euro gelegd. De patiënt moet 11 euro betalen per sessie, of 4 euro als hij recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, de overheid past de rest bij. Een consultatie kost nu gemiddeld 60 euro per uur.

De Block toont zich niet onder de indruk van het feit dat er in Vlaanderen maar weinig psychologen in het systeem zouden willen meestappen. "Één Vlaamse beroepsgroep doet aan actief gelobby zodat zijn leden zich niet in deze conventie zouden inschrijven. Ze zijn het niet eens met die 45 euro per consultatie en houden vast aan het tarief van 1 euro per minuut, of 60 euro per consultatie van een uur."

"Ik ga verder met de uitvoering van dit pilootproject, want het is goed voor de patiënt", zegt De Block. "Er zijn netwerken waar de patiënten vanaf maart wel degelijk terecht zullen kunnen. Ze zullen dan zelf wel uitmaken of ze naar een psycholoog gaan waar ze maar 11 euro moeten betalen, of naar een waar ze 60 euro moeten betalen."

De Block geeft toe dat het voorziene budget niet volstaat om alle patiënten te helpen die eerstelijnshulp zouden kunnen gebruiken, "maar dat ga ik nu niet op het spel zetten omdat de klinisch psychologen méér willen". Volgens de minister zou een hoger tarief 30.000 patiënten de toegang tot een terugbetaalde behandeling ontzeggen.

De Block kan begrip opbrengen voor het feit dat bepaalde klinisch psychologen voor een hoger terugbetalingstarief pleiten en het onderste uit de kan willen halen. "Maar als minister waak ik over de patiënt", zegt ze.

Het hele pilootproject gaat vier jaar duren. "Het is de eerste keer dat we psychologische hulp gaan terugbetalen in de eerste lijn. Dan moet je dit niet meteen in wetten willen gieten. Nee, we moeten eerst kennis en inzichten verzamelen, zodat we het systeem verder kunnen verfijnen en verbeteren." Daar worden niet alleen de patiënten, maar ook de klinisch psychologen beter van, aldus De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.