Leuvense onderzoekers bewijzen belangrijke rol witte bloedcellen voor hersenontwikkeling

Een interdisciplinair team van onderzoekers van VIB-KU Leuven onder leiding van Adrian Liston heeft voor het eerst de belangrijke rol kunnen aantonen die witte bloedcellen - meer bepaald van de zogenaamde T-helpercellen - spelen in de ontwikkeling van het menselijk brein en het ontstaan van diverse ziekteprocessen.

Witte bloedcellen maken deel uit van ons immuunsysteem dat tegen ziekten beschermt. Omwille van de aanwezigheid van de bloed-hersenbarrière, die vermijdt dat stoffen die in onze bloedbaan circuleren zomaar in onze hersenen terechtkomen, was het totnogtoe onduidelijk of er ook witte bloedcellen actief waren in de hersenen en wat hun rol was. Het menselijke brein beschikt met microglia over eigen immuuncellen. Het was al bekend dat witte bloedcellen een rol spelen bij ver schillende hersenaandoeningen zoals MS, alzheimer, parkinson of een beroerte zonder dat er hiervoor een verklaring kon gegeven worden.

De Leuvense onderzoekers ontdekten in hersenweefsel afkomstig van muizen en mensen T-helpercellen. Dit is een specifiek type van witte bloedcellen gespecialiseerd in het scannen van celoppervlakken op aanwijzingen van infectie en in het op gang trekken van een aangepaste immuunreactie. Men stelde vast dat in muizenhersenen zonder T-helpercellen de ontwikkeling van de typische immuuncellen van het brein (de microglia) bleef hangen tussen een foetale en volwassen ontwikkelingsstatus. De muizen zonder deze T-helpercellen vertoonden bovendien verschillende gedragsafwijkingen.

Volgens Emanuela Pasciuto (VIB-KU Leuven) blijkt uit dit onderzoek dat ons immuunsysteem en ons brein veel meer met elkaar verbonden zijn dan eerder gedacht en dragen de nieuwe resultaten enorm bij tot de groeiende kennis over de rol van immuuncellen in de hersenen, zowel tijdens de normale ontwikkeling als bij verschillende ziekteprocessen. De studie biedt ook een nieuwe verklaring voor het verband tussen ons brein en darmflora. Darmcellen kunnen witte bloedcellen beïnvloeden die deze informatie vervolgens meenemen naar de hersenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.