Koningin Mathilde pleit voor doorbreken van taboe op geestelijke gezondheid

Tijdens een gesprek met de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie op de Europese Ontwikkelingsdagen in Tour & Taxis heeft koningin Mathilde ervoor gepleit het taboe te doorbreken dat rust op de geestelijke gezondheid.

De Europese Ontwikkelingsdagen, sinds 2006 door de Europese Commissie georganiseerd, focussen in deze dertiende editie op de strijd tegen ongelijkheid. Koningin Mathilde kwam om 10.45 uur aan en bezocht de stand van de Verenigde Naties. 

Met de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Tredos Adhanom Ghebreyesus sprak koningin Mathilde over geestelijke gezondheidszorg, iets wat haar nauw aan het hart ligt. "We moeten veel meer aandacht besteden aan de problemen van geestelijke gezondheid", zei de koningin. "Mensen die geestesziek zijn staan voor enorme obstakels en wij moeten de stilte doorbreken die hierrond heerst." Deze mensen mogen volgens de vorstin niet gestigmatiseerd worden. "Want dat verhindert dat ze hulp zoeken. Het is soms zeer moeilijk om te erkennen dat men hulp nodig heeft. Dus moet erover kunnen gepraat worden. Het taboe moet worden doorbroken", zei Mathilde. 

Volgens Ghebreyesus is het engagement van de politici cruciaal om deze problemen op te lossen. In gezelschap van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) ontmoette de koningin vervolgens enkele "Young Leaders", een vijftiental jongeren die geselecteerd werden om de jeugd te vertegenwoordigen bij de staats- en regeringsleiders voor het thema van de ontwikkelingssamenwerking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.