Kamercommissie Defensie keurt voorstel goed voor meer psychosociale begeleiding militairen

De Kamercommissie Defensie heeft woensdag unaniem een voorstel van resolutie goedgekeurd voor een betere psychosociale begeleiding voor militairen. Dat moet onder meer gebeuren via een 'adaptatiesas', dat is een tussenfase tussen het werk op het terrein van de missie en de thuiskomst, zeggen initiatiefnemers Jasper Pillen en Tania De Jonge van Open VLD.

"Operaties in gebieden als Afghanistan of Mali hebben een zware impact op zowel militair- als burgerpersoneel. Daarbij mogen we het mentale aspect en problemen zoals burn-out of het post-traumatisch stresssyndroom niet negeren", aldus beide kamerleden. 

De resolutie vraagt de regering nog meer werk te maken van psychosociale omkadering. Dat kan door een zogenaamde 'adaptatiesas', dat is een tussenfase tussen het werk op het terrein van de missie en de thuiskomst. Daarbij krijgen de militairen de nodige psychosociale ondersteuning voor ze terugkeren naar het 'normale leven'. Onder meer Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk werken al langer met een dergelijke tussenstop. 

"Hier en daar wordt daar ietwat lacherig over gedaan, alsof het zou gaan om enkele dagen Club Med, maar dat is het dus absoluut niet. Het gaat om een noodzakelijke begeleiding die weliswaar niet kan vermijden dat militairen worden blootgesteld aan extreme stress of trauma's maar die ze wel helpt om er nadien op een adequate manier mee om te gaan waardoor we de gevolgen ervan kunnen beperken", aldus nog Pillen en De Jonge.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.