Internationale studie bevestigt doeltreffendheid hersenstimulatie bij dwangstoornis

Diepe hersenstimulatie heeft een langdurig positief effect bij patiënten met een obsessief-compulsieve stoornis, ook dwangstoornis genoemd. Dat blijkt uit een studie onder leiding van een team van UZ Leuven en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, waarbij verschillende Europese centra betrokken waren.

Zo'n twee procent van de bevolking wordt, als gevolg van afwijkingen in de hersenactiviteit, ooit in zijn leven al dan niet tijdelijk geconfronteerd met dwanggedachten, dwangmatige handelingen, angst en depressie. Meestal kunnen ze worden geholpen met cognitieve gedragstherapie of medicatie maar bij 10 procent werken die behandelingen onvoldoende. In het verleden werd soms overgegaan tot een neurochirurgische ingreep waarbij de hersenen in het aangetaste gebied worden uitgeschakeld. Wegens onomkeerbare bijwerkingen is dit echter niet zonder risico.

Diepe hersenstimulatie biedt volgens de onderzoekers een veiliger alternatief. Hierbij worden in de hersenen elektroden ingeplant die de activiteit van zenuwcellen beïnvloeden met elektrische stroom en zo afwijkende hersenactiviteit kunnen corrigeren. De stimulatie kan nauwkeurig worden gecontroleerd en bijgesteld. De bijwerkingen zijn in het algemeen mild en behandelbaar. Deze methode werd overigens al succesvol toegepast bij meer dan 10.000 mensen met motorische aandoeningen zoals Parkinson en is ook effectief tegen chronische pijn.

Uit de studie, waarbij 30 patiënten langdurig werden opgevolgd, bleek dat dit een succesvolle en goed verdraagbare behandeling is. "Patiënten, waarbij de ingreep vanaf het begin goede resultaten opleverde, hebben hun problemen na 15 jaar nog steeds onder controle. Ook hun depressieve symptomen verbeterden. Vooraleer we het beschouwen als een algemeen aanvaarde standaardbehandeling willen we echter nog graag een tweede studie opzetten die de veiligheid en effectiviteit aantoont", aldus Bart Nuttin (UZL). Het apparaatje voor hersenstimulatie werd inmiddels goedgekeurd door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, kreeg een CE-markering van de EU en wordt in ons land terugbetaald.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.