Inloophuis Dementie geopend in hartje Antwerpen

In het centrum van Antwerpen is woensdag een Inloopcentrum Dementie geopend in het dagcentrum van woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Van Antwerpen. Mensen met dementie of een vermoeden van dementie kunnen er terecht voor informatie of contact met lotgenoten. Het project moet voornamelijk sociaal isolement voorkomen.

Het Inloophuis Dementie is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Liga Vlaanderen en het Expertisecentrum Dementie Orion en wordt gesteund door tal van partnerorganisaties. Het is een ruimte waar personen met dementie, en zeker wie nog maar net de diagnose kreeg, op een laagdrempelige manier allerlei vormen van ondersteuning kunnen krijgen. Iedereen die informatie of een luisterend oor nodig heeft, is er welkom, klinkt het.

"In Antwerpen ontstond onder hulpverleners een dringende behoefte om mensen die te maken hebben met dementie te informeren en te ondersteunen", zegt Caroline Giraud, algemeen directeur van het woonzorgcentrum waar het Inloophuis onderdak vond. "De bestaande hulpverlening wordt vaak als complex of ontoegankelijk ervaren, waardoor mensen met vragen achterblijven en hulp pas laat wordt gezocht." 

Onder meer in Gent en Mechelen zijn er al soortgelijke initiatieven. Het kan volgens de organisatoren bijvoorbeeld een tussenstap zijn voor iemand voor behandeling naar een geheugenkliniek gaat, maar ook wie tussen de behandelingen door gewoon eens zijn hart wil luchten, is welkom. "Ons doel is om een vertrouwde omgeving te creëren waar mensen hun zorgen kunnen delen, kennis kunnen vergaren en bovenal hoop kunnen vinden", zegt Anouck De Bruijn van Expertisecentrum Dementie Orion.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.