Epilepsie Liga op toer met "megabrein" om verschillende vormen van epilepsie te duiden

Naar aanleiding van de Internationale Epilepsiedag heeft de Epilepsie Liga maandag haar nieuwe campagne "Een megabrein voor meer bewustzijn" afgetrapt. De Liga wil net als de voorbije jaren het brede publiek beter informeren over wat epilepsie precies is en op welke uiteenlopende manieren de aandoening zich kan uiten. De organisatie liet ditmaal een 2,5 meter hoog opblaasbaar model van de menselijke hersenen ontwikkelen om daarop aan te duiden hoe onze hersenen werken en wat voor soorten epilepsieaanvallen er bestaan.

De centrale hal van het station Antwerpen-Centraal kreeg maandag de première, maar het is de bedoeling dat het "megabrein" van de Epilepsie Liga de komende weken en maanden te zien is op tal van evenementen of tijdens workshops, zowel van de Liga zelf als van andere geïnteresseerde organisaties. "Er heerst nog steeds onwetendheid en taboe rond epilepsie, het is dringend tijd dat hier iets aan gedaan wordt", zegt Emma Staut van de Epilepsie Liga.

Epilepsie is een aandoening die één op de honderd mensen treft, maar dan wel in verschillende vormen. Er vindt een soort kortsluiting plaats in de hersenen. Zo'n "aanval" kan zich voor de patiënt manifesteren als visuele of auditieve verschijnselen, tintelingen of motorische symptomen zoals schokken. Het type aanval hangt af van de locatie in de hersenen waar de kortsluiting plaatsvindt. Sommige aanvallen verstoren het bewustzijn, maar lang niet allemaal. Het zijn echter vooral die "grote" aanvallen die bij het brede publiek het meest bekend zijn.

Wie met vragen zit over epilepsie, kan contact opnemen met de Epilepsie Liga via www.epilepsieliga.be/contact of via 09 332 57 95.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.