Congres ouderenpsychiatrie: "Vele vragen om hulp tonen nood mobiele teams aan"

In de aanloop naar een congres ouderenpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, dat vandaag plaatsvindt in Leuven, drukt ouderenpsychiater Satya Buggenhout op het belang van de uitbouw van mobiele teams voor thuiswonende ouderen. Het gaat om een nieuwe vorm van geestelijke gezondheidszorg voor het behandelen en begeleiden van die groep ouderen. "De vele vragen om hulp uit de eerste lijn tonen de nood aan mobiele teams bij ouderen aan", zegt Buggenhout.

Naar jaarlijkse gewoonte wonen een vierhonderdtal artsen-specialisten het congres ouderenpsychiatrie bij van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven (UPC KU Leuven). Thema van de zevende editie is 'Eenzaamheid en geestelijke gezondheid bij ouderen'. Een van de onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn de mobiele teams voor thuiswonende ouderen. De eerste teams, die zorgen voor behandeling en begeleiding aan huis, werden recent op het spoor gezet en de eerste resultaten van deze nieuwe benadering zijn inmiddels bekend, klinkt het. 

"Het lijdt geen twijfel dat deze teams in de nabije toekomst verder moeten worden uitgebouwd", zegt ouderenpsychiater Satya Buggenhout (UPC KU Leuven). "De vele vragen om hulp uit de eerste lijn tonen de nood aan mobiele teams bij ouderen aan. Vele ouderen worden niet bereikt met ambulante raadplegingen, ze geraken er simpelweg niet of de drempel naar psychiatrische hulpverlening is nog te hoog. Overigens, behalve deskundige hulp, geven deze teams aan de oudere ook het signaal dat ze in onze samenleving een plaats hebben."

Op het congres staan nog andere thema's op het programma, over andere prangende aandachtspunten, zoals de eenzaamheid van partners van personen met dementie, een eenzaamheid die door de buitenwereld vaak niet herkend wordt. Ook de problematiek van ouderenmis(be)handeling komt uitvoerig aan bod. Verder wordt onder meer een stand van zaken besproken van het wetenschappelijk onderzoek naar verbanden tussen eenzaamheid en verschillende psychiatrische aandoeningen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.