Bijna kwart gesprekken bij Awel gaat over relatie tot ouders

Bijna een kwart van de gesprekken die Awel, de gratis en anonieme luisterlijn voor kinderen en jongeren, binnenkrijgt, gaat over de relatie met ouders. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2023. Het thema automutilatie stijgt het meest en over de actualiteit wordt opvallend minder gesproken.

In 2023 registreerde Awel 444.510 oproepen. Dat zijn er minder dan in 2022, toen het er 519.177 waren. De populairste manier om de luisterlijn te contacteren, is chat. Maar het aantal oproepen via dat kanaal daalde van 438.430 in 2022 naar 365.077 vorig jaar. Het aantal telefonische oproepen daalde nauwelijks in aantal, van 75.252 oproepen in 2022 naar 73.731 in 2023. Het aantal mailtjes steeg zelfs, van 5.495 mails in 2022 naar 5.702 in 2023.

De relatie tot de ouders is al jaren het populairste thema bij Awel. In 2023 was dat thema goed voor 24,8 procent van alle gesprekken via chat, e-mail of telefoon. Het gaat dan over onder meer ruzie met ouders, ouders die onderling een conflict hebben of kinderen en jongeren die zich zorgen maken om hun ouders. "Ook wanneer het niet rechtstreeks over hen gaat, hebben ouders vaak een sleutelrol: ze zijn letterlijk of figuurlijk aanwezig, grijpen in, of net niet", klinkt het.

Bijna 21 procent van de gesprekken gaat over niet goed in je vel zitten en somberheid en ruim 13 procent over angst en spanning.

Automutilatie

Onder de thema's rond geestelijke gezondheid waren er vorig jaar weinig verschillen met 2022. Enkel het thema automutilatie steeg met 1,5 procent. Het is daarmee de grootste stijger van alle thema's.

Donkere gedachten worden bij Awel trouwens traditiegetrouw gemakkelijker besproken via chat. Het is een kanaal waarin jongeren het vlotst verschillende onderwerpen aanhalen. "Een chatgesprek kan pakweg beginnen over een ruzie op school, gaandeweg ook de relatie met zus of broer bespreken en uitmonden in een gesprek over eenzaamheid", klinkt het nog.

Actualiteit is dan weer de opvallendste daler. Het zakt van plaats 36 in 2022 naar plaats 57 in 2023. In oktober 2023 ging het grootste deel van de gesprekken rond 'actualiteit/wereldproblemen/politiek' over de oorlog in Gaza. Awel zag tegenover andere maanden een duidelijke piek in het aantal geregistreerde gesprekken over actualiteit. Toch is het een opvallender kleinere piek dan in 2022, toen het aantal gesprekken rond de oorlog in Oekraïne steeg. De luisterlijn ziet een aantal mogelijke oorzaken, zoals gewenning of omdat jongeren en kinderen goed hebben leren praten over de oorlog met hun directe omgeving.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.