Belangrijke stap in onderzoek naar behandeling van progressieve MS

Onderzoekers van UHasselt en Universiteit Maastricht zijn er in experimentele proefdiermodellen voor Multiple Sclerose voor het eerst in geslaagd om de aanmaak van de stof myeline, die door de ziekte wordt afgebroken, terug te stimuleren. "Deze onderzoeksresultaten kunnen een belangrijke stap zijn in de zoektocht naar een behandeling voor progressieve MS", zeggen onderzoekers prof. dr. Tim Vanmierlo en dr. Lize Piccart. Het onderzoek wordt dankzij een innovatiemandaat van VLAIO voortgezet met het biotech-bedrijf Rewind Therapeutics.

MS is een chronische inflammatoire aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast, waarbij het eigen afweersysteem de beschermende isolatielaag rond zenuwcellen - het myeline - aanvalt, waardoor de zenuwen kunnen afsterven. Tijdens de eerste, inflammatoire fase bij MS krijgt de patiënt te maken met een ziekteverloop van opflakkeringen en herstelfasen. Na 10 tot 15 jaar volgt dan meestal de chronische fase waarbij er geen herstel meer optreedt, de zogenaamde progressieve MS. In die fase wordt het beschermende myeline in de hersenen onvoldoende hersteld, waardoor de patiënt motorische en cognitieve problemen krijgt.

Voor de eerste fase bestaan nu al verschillende medicijnen die de ziekte afremmen, maar op dit moment is er nog geen behandeling die de aanmaak van nieuw myeline tijdens de progressieve fase stimuleert. "Voor het eerst zijn we er nu in geslaagd om dat herstel van myeline te stimuleren in proefdiermodellen van MS", zegt prof. dr. Tim Vanmierlo. "Dit doen we door de werking van specifieke enzymes te onderdrukken, die bepalend zijn voor de verminderde aanmaak van myeline."

Onderzoek aan de universiteit van Maastricht door prof. dr. Jos Prickaerts toonde eerder al aan dat deze enzymes betrokken zijn bij cognitieproblemen bij de ziekte van Alzheimer. De resultaten van het onderzoek kunnen een belangrijke stap betekenen voor een medicijn dat myeline herstelt bij progressieve MS, waarvoor Lize Piccart nu gaat samenwerken met het biotech-bedrijf Rewind Therapeutics. "Hopelijk kan dit betekenen dat de stappen die wij gezet hebben op celniveau in het lab ooit het leven van vele MS-patiënten kan veranderen", legt Piccart uit.

Rewind Therapeutics is een jong bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van therapieën voor ziektes waarbij de myeline-laag in de hersenen wordt aangetast. De samenwerking kan rekenen op een innovatiemandaat van VLAIO, een beurs van de Vlaamse overheid die de brug tussen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en de bedrijfswereld wil verkleinen. "BIOMED is heel blij met deze steun van VLAIO, hierdoor kunnen we nu verdere belangrijke stappen zetten in het doorontwikkelen van een nieuw potentieel medicament voor MS", zegt Niels Hellings, directeur van BIOMED.

Ook bij Rewind Therapeutics zien ze veel potentieel in de samenwerking. "Als we MS ooit willen verslaan, dan is het afremmen van het cognitieve en motorische vermogensverlies de volgende grote stap die we moeten nemen. Dit onderzoek kan mogelijks leiden tot nieuwe inzichten om deze horde te overwinnen", besluit Ian J. Reynolds, CEO van Rewind Therapeutics.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.