Alzheimer Liga Vlaanderen lanceert geldinzamelingscampagne

Alzheimer Liga Vlaanderen heeft vandaag een nieuwe campagne gelanceerd die de Vlamingen oproept tot donaties. Door de afschaffing van duolegaten in testamenten, krijgt de vzw minder inkomsten. Met de nieuwe campagne wil de vzw ervoor zorgen dat ze mensen met de ziekte en hun omgeving kan blijven ondersteunen.

In België lijden ongeveer 200.000 mensen aan dementie. Volgens de vzw zal dit cijfer tegen 2030 nog opklimmen tot 280.000. In de campagne worden een paar mensen met de ziekte van alzheimer neergezet als boksers. Zij en hun lotgenoten gaan dagelijks het gevecht aan met zichzelf om de ziekte niet de overhand te laten nemen.

Hoofdrolspeler Paul kreeg op 65-jarige leeftijd de diagnose. "Ik weet dat er een moment komt waarop ik er nog ben, maar er amper iets van mij overblijft. Het is die versie van mijzelf waartegen ik elke dag moet knokken. Want als ik de moed laat zakken en niet optimaal voor mijzelf zorg, kan het zijn dat ik morgen een serieuze klap krijg."

Sinds 1 juli is het in Vlaanderen niet meer mogelijk om te besparen op erfbelastingen via het duolegaat. Voordien kon een erfenis gespreid worden over een erfgenaam en een liefdadigheidsinstelling zoals de Liga en was 61 procent van het budget van de vzw te danken aan het duolegaat.

Nu deze bron van inkomsten is weggevallen, roept de vzw op tot giften. "Het gaat om onze ouders en grootouders. Die kunnen we niet aan hun lot overlaten", zegt Jef Pelgrims, voorzitter van Alzheimer Liga Vlaanderen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.