Tweede golf zorgt voor extra mentale belasting (Tele-Onthaal)

Ook bij hulplijn Tele-Onthaal laat de tweede coronagolf zich voelen. De afgelopen week was een op de vier oproepen coronagerelateerd, terwijl dat in de eerste helft van juli nog was teruggelopen tot een op de tien. Een tweede golf op deze korte termijn zorgt voor extra mentale belasting op alle vlakken, aldus de hulplijn donderdag.

De hulplijn heeft de voorbije week opnieuw 22 procent meer oproepen gekregen dan gemiddeld. De focus van de gesprekken ligt daarentegen minder op de medische impact en meer op de sociale impact van het virus op alle levensdomeinen.

Het thema 'gezondheid' vormde de voorbije week echter opnieuw het belangrijkste gespreksthema (23,2 procent). De bezorgdheid en stress om besmet te raken door het coronavirus is nog steeds aanwezig.

Maar ook op vlak van relaties heeft de tweede golf een impact. Heel wat oproepers raken ontmoedigd door een gebrek aan perspectief en vinden het niet fijn dat ze hun leven niet kunnen hervatten, klinkt het. De beperkte bubbel leidde bovendien tot keuzestress.

Mensen wilden bovendien hun frustraties ventileren, enerzijds omwille van de laksheid van de samenleving wegens het onvoldoende respecteren van de maatregelen en anderzijds omwille van de onduidelijkheid en steeds veranderende maatregelen.

Daarnaast kwamen eenzaamheid en sociale economische thema's de laatste tijd heel wat meer voor in de gesprekken dan gemiddeld. Ten slotte zagen de hulpverleners dat oproepers worstelden met hun verslaving nu ze door de tweede golf voor een tweede keer op de proef worden gesteld.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.