Broeders van Liefde in België verliezen titel katholiek - "werking niet meteen bedreigd"

Het Vaticaan beschouwt de twaalf psychiatrische centra van de Broeders van Liefde in ons land niet langer als katholiek. Dat berichten verschillende media dinsdag, op basis van een bericht in het christelijke weekblad Tertio. Kerkjurist Rik Torfs wijst erop dat dit niet meteen een impact zal hebben op de werking van de psychiatrische ziekenhuizen. Een kerkelijke beslissing heeft immers geen burgerrechtelijke gevolgen. Maar op termijn dreigt er wel een jarenlange procedureslag als men niet tot een akkoord komt.

Volgens Tertio ontving de vzw die de psychiatrische ziekenhuizen in ons land beheert, een brief uit Rome waarin verwezen wordt naar een beslissing van de Congregatie voor de Geloofsleer. Die bepaalt dat de psychiatrische ziekenhuizen van de Broeders van Liefde met onmiddellijke ingang -vanaf 30 maart 2020- niet langer als katholieke instellingen beschouwd kunnen worden.

Euthanasie
De vzw beheert in ons land ook nog tientallen lagere en secundaire scholen, kinderdagverblijven en othopedagogische centra, goed voor zowat 13.000 medewerkers. De vzw ligt al jarenlang in conflict met de internationale Broeders van Liefde in Rome, over het thema euthanasie. In een visietekst van enkele jaren oud over psychisch lijden bij patiënten met een psychiatrische aandoening in een niet-terminale situatie, zetten de Belgische Broeders van Liefde de deur open voor euthanasie. Tot groot ongenoegen van Rome.

Door nu het label "katholiek" te schrappen, draait het discussiepunt volgens Torfs niet langer rond die euthanasie. "Dat vraagstuk lijkt nu beëindigd", aldus de kerkjurist. "Nu gaat de discussie over het gebruik van de titel 'Broeders van Liefde' en over het eigendomsrecht van de goederen".

Volgens Torfs zouden de verantwoordelijken achter de Belgische vzw nog in beroep kunnen gaan bij de Apostologische Signatuur, maar dat lijkt men niet van plan. Voorzitter van de vzw, Raf De Rycke, zegt dat hij wil voortwerken met dezelfde naam, dezelfde missie en dezelfde visie, "in het belang van de Belgische broeders, de medewerkers, de cliënten en de samenleving".

Het is niet uitgesloten dat het generaal bestuur van de Broeders van Liefde gerechtelijke stappen gaat ondernemen tegen de Belgische vzw, met name rond het eigendomsrecht van de gebouwen. Maar dan dreigt volgens Torfs een jarenlange procedureslag. "Ze zullen dan moeten kunnen aantonen dat de kerkelijke kwalificatie ook burgerrechtelijk bevestigd wordt. Het zou beter zijn dat men tot een akkoord probeert te komen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.