Zorgcentra seksueel geweld dromen van "mobiele bus" om slachtoffers beter te bereiken

Slachtoffers van acuut seksueel geweld slagen er niet altijd in om een zorgcentrum (ZSG) te bereiken, hoewel die in elke provincie 24 uur op 24 bereikbaar zijn. Een mobiele bus zou hier een oplossing kunnen bieden, zo bleek in de Kamercommissie seksueel misbruik.

"Sommige slachtoffers geraken niet bij ons. Ze bellen wel, maar willen de politie niet inschakelen", getuigde Ilse Kint van ZSG Antwerpen. Als mensen aangifte doen bij de politie, dan wordt er wel standaard in vervoer voorzien, naar het zorgcentrum en terug naar huis. "Maar voor bijvoorbeeld (psychologische) opvolging is dat niet het geval", getuigde Sarah De Schepper van ZSG Antwerpen. Ook voor bijvoorbeeld slachtoffers van seksueel geweld in woonzorgcentra is het niet aangewezen om hen naar een zorg centrum te brengen, vindt ze. Een bus zou dan een oplossing kunnen bieden.

Er loopt momenteel een campagne om de ZSG's beter bekend te maken, maar het effect daarvan is nog niet merkbaar in het aantal aanmeldingen. Meer nog: zowel in Antwerpen als in Gent werden er vorig jaar iets minder slachtoffers geholpen. Een verklaring daarvoor heeft men niet, aldus Marleen Remmery van ZSG Gent. In het zorgcentrum Charleroi, dat minder lang bestaat en ook nog minder slachtoffers opvangt, was er in 2023 wel een stijging.

De Zorgcentra Seksueel Geweld getuigden vrijdag voor de Kamercommissie ook over een gebrek aan middelen. "De werkingskosten zijn te laag, er zijn geen budgetten voorzien voor vorming of voor investeringen. Na enkele jaren is dat nochtans nodig", aldus Remmery. De extra anciënniteitskost voor de verpleegkundigen wordt op dit moment bijgepast door de ziekenhuizen.

"We krijgen ook veel vragen van CLB's in middelbare scholen -een belangrijk doelpubliek- om te komen spreken, maar kunnen dat niet. We hebben hiervoor gewoon geen personeel", aldus De Schepper.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.