Zes op de 10 centra voor geestelijke gezondheidszorg hebben wachttijd langer dan 2 maanden

Zes op de tien 10 Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) kampen met wachttijden langer dan 2 maanden. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Suzy Wouters (Vlaams Belang) opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Uit de cijfers voor het jaar 2021 komt ook naar voren dat bij één op de drie CGG's de wachttijden oplopen tot meer dan drie maanden. Voor één centrum gaat het zelfs over meer dan vijf maanden voor kinderen en jongeren. 

In 2021 werden 54.266 zorgperiodes, dat zijn periodes waarin iemand zorg ontvangt, geregistreerd in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg. Dat is een stijging met meer dan 5 procent ten opzichte van 2020 (51.554). Het aantal zorgperiodes bij kinderen en jongeren tot 17 jaar in het bijzonder is met 8 procent toegenomen (tot 11.360 zorgperiodes in 2021). 

"Deze aantallen weerspiegelen de grote vraag naar psychologische hulp en hoe belangrijk het is om in te zetten op geestelijke gezondheidszorg", zegt Wouters. "De drempel om hulp te zoeken is vaak al hoog, deze wachttijden maken de situatie nog erger. Het is schrijnend dat net deze doelgroep, bij wie de nood zo hoog is, zo lang moet wachten op hulp", aldus nog parlementslid Suzy Wouters, die pleit voor een geïntegreerde aanpak van de problematiek.

> GGezondheidszorg voert actie tegen lange wachttijden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.