Zeker 7.000 Europese doden per dag door tabak, alcohol, ultrabewerkt voedsel en vervuiling

Tabak, alcohol, ultrabewerkte voeding en fossiele brandstoffen zijn elk jaar deels of volledig de oorzaak van 2,7 miljoen doden in de brede Europese regio. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). "Vier industrieën doden minstens 7.000 mensen per dag in onze contreien", zegt regionaal directeur van WHO Europa Hans Kluge (foto).

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie spelen de vier industrieën een niet te verwaarlozen rol wanneer het gaat om niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, kankers, diabetes. Niet alleen kunnen die veroorzaakt worden door roken, alcohol, ultrabewerkte voeding of CO2-uitstoot, de industrie gaat ook actief preventiemaatregelen tegen. De WHO spreekt van "bedrieglijke tactieken" om beleid te be&i uml;nvloeden, zoals politieke lobbying, reclame gericht op kinderen of de verspreiding van misleidende informatie via de media. 

In het rapport, dat vandaag wordt voorgesteld, pleit de organisatie voor strengere regels voor marketing, lobbying en fondsenwerving. Een aantal landen geeft alvast het goede voorbeeld, zegt de WHO. Zo zijn tandartsen, verpleegkundigen en artsen in Estland erin geslaagd om een belasting op gesuikerde dranken op de politieke agenda te krijgen en heeft Slovenië onder druk van het maatschappelijk middenveld strengere tabakswetgeving goedgekeurd. 

Volgens uittredend federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die het rapport heeft voorgesteld in Brussel, moeten overheden de risico's niet langer zien als een gevolg van individuele keuzes, maar wel van een "systemisch probleem". Politici moeten reclame op ongezonde producten inperken en erover waken dat de betrokken industrieën geen impact hebben op het beleid, vindt hij. "Onze huidige inspanningen zijn nog altijd ontoereikend", geeft hij toe. "Ik dring er bij alle nieuw gekozen Europese Parlementsleden en beleidsmakers op aan om de omvang van het probleem en de verstrekkende gevolgen voor de volksgezondheid en onze democratieën te erkennen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    18 juni 2024

    En de echte vapen , zitten aan de Flakka en aan de zieke bont !