Worm die parasiteert op slangen ontdekt in hersenen van Australische vrouw

Een rondworm, die normaal gesproken parasiteert op slangen, is voor het eerst ontdekt bij een mens. Deze worm werd tijdens een operatie "levend en kronkelend" uit de hersenen van een Australische vrouw gehaald, maakten Australische artsen bekend.

De artsen ontdekten dankzij een MRI-scan een "atypische laesie" in het voorste deel van de hersenen van de Australische vrouw van 64 jaar, die aan geheugenverlies leed. 

Het was een Ophidascaris robertsi, een rondworm van acht centimeter die volgens de onderzoekers parasiteert op kangoeroes en pythons in Australië. Ze parasiteert op dieren in andere delen van de wereld, maar was nog nooit eerder bij een mens vastgesteld.

"Dit is het allereerste menselijke geval van Ophidascaris dat waar ook ter wereld beschreven is," zei Dr. Sanjaya Senanayake, een specialist in infectieziekten. 

"Voor zover wij weten is dit ook het eerste geval waarbij de hersenen van een zoogdiersoort, al dan niet menselijk, betrokken zijn", voegde hij eraan toe.

Over deze ontdekking verscheen een artikel in het tijdschrift "Emerging Infectious Diseases".

Wetenschappers geloven dat de Australische vrouw werd geparasiteerd door eetbare planten, waarschijnlijk besmet door larven die aanwezig waren in uitwerpselen van slangen. 

De parasiet, waarvan de "draadachtige structuur" te zien was op hersenscans, werd vervolgens geïdentificeerd door middel van DNA-testen. 

"Het is nooit gemakkelijk of wenselijk om de eerste persoon ter wereld te zijn die ergens besmet mee is," voegde Dr. Senanayake eraan toe, "Ik kan onze bewondering voor deze vrouw, die gedurende dit hele proces geduld en moed heeft getoond, niet genoeg uitdrukken." 

Volgens Dr. Senanayake is het "waarschijnlijk dat er in de toekomst meer gevallen zullen worden geïdentificeerd".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.