Voormalig 'FC De Kampioenen'-acteur Walter Michiels geïnterneerd

Voormalig 'FC De Kampioenen'-acteur Walter Michiels is definitief geïnterneerd. Dat meldt Het Laatste Nieuws  en wordt door gerechtelijke bronnen bevestigd. Het arrest van het Brusselse hof van beroep viel in december maar raakte nu pas bekend. De 59-jarige man, die in de serie de rol van 'Pico Coppens' vertolkte, was de voorbije jaren al herhaaldelijk in aanraking gekomen met het gerecht en kampte met ernstige geestelijke gezondheidsproblemen.

Michiels moest zich, na eerdere veroordelingen, in mei 2022 opnieuw voor de Leuvense correctionele rechtbank verantwoorden voor verschillende feiten die zich in 2021 hadden afgespeeld. Zo had hij in mei van dat jaar een groepje scoutsjongeren achtervolgd met een hakbijl, en hen bedreigd met een mes. Enkele weken later had hij, voor het oog van de bewakingscamera's, een paar schoenen gestolen in een winkel. In november was hij met een dolkmes betrapt in Kessel-Lo, en in het stadspark van Leuven met een zakmes en twee gestolen blikjes bier. Ook had hij meermaals illegaal een vuurtje gestookt aan zijn chalet in Kessel-Lo.

Michiels verbleef voor die feiten een tijdlang in voorlopige hechtenis, en dat gevangenisverblijf verliep allesbehalve rustig, maar bood wel de gelegenheid om de man aan een psychiatrisch onderzoek te onderwerpen. Daaruit bleek dat de man aan een geestesstoornis lijdt. Volgens de gerechtspsychiater waren er aanwijzingen voor de aanwezigheid van het syndroom van Korsakov, een hersenbeschadiging die kan veroorzaakt worden door langdurig overmatig alcoholgebruik, waarbij onder meer sprake is van geheugenstoornissen, emotionele en gedragsveranderingen. Ook sprak de psychiater van "impulsieve, agressieve, achterdochtige kenmerken binnen zijn persoonlijkheid waarbij er weinig positieve evolutie te verwachten is".

Op basis van dat verslag besloot de Leuvense correctionele rechtbank in juni 2022 om Michiels te interneren. De man ging daartegen nog in beroep maar in december 2022 kwam het Brusselse hof van beroep tot hetzelfde oordeel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.