Vlaamse subsidies voor Free Clinic en 'Iedereen telt'

De Vlaamse regering verlengt de beheersovereenkomst met Free Clinic vzw, als organisatie met terreinwerking voor het voorkomen en beperken van gezondheidsschade bij injecterende druggebruikers, van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 (24 maanden). Ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen kan rekenen op een forse subsidie van minsiter Crevits voor het project 'Iedereen Telt!', en dat voor de periode december 2023 - augustus 2027.

Het doel van de overeenkomst met Free Clinic is gezondheidsbevordering bij injecterende druggebruikers. Dat door het aanbieden en promoten van gezondheidsinformatie, steriel injectiemateriaal (spuitenruil), screening op infectieziekten en doorverwijzing naar hulpverlening.

HCV

Sinds enkele jaren maakt ook de uitbouw van een Vlaamse Hepatitis C virus (HCV)-strategie naar deze doelgroep deel uit van de beheersovereenkomst. Samen met de verlenging worden activiteiten op het gebied van HCV geïntegreerd in de beheersovereenkomst, die tot eind 2023 als project werden gefinancierd met een aparte facultatieve subsidie.

Het bedrag van de jaarlijkse subsidie voor de beheersovereenkomst wordt daartoe verhoogd met 100.000 euro.

Dementieplan

In de context van het Vlaams Dementieplan 2021 – 2025 wil de Vlaamse regering verder de visie verankeren van het referentiekader voor levenskwaliteit, wonen en zorg voor personen met dementie in de Vlaamse woonzorgvoorzieningen en in de thuiszorg. Ze kent daarom 722.000 euro subsidie toe aan het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen voor het project 'Iedereen Telt!' voor de periode december 2023 - augustus 2027.

Voor dit project wordt, naast aandacht voor residentiële woonzorgvoorzieningen, in het bijzonder aandacht besteed aan het bereiken van thuiszorgvoorzieningen en lokale dienstencentra. Onderdelen van het project zijn onder meer de actualisering van het boek ‘Ik, jij, samen mens. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie'. Na de actualisatie moet dit referentiekader gelanceerd en verder verspreid worden over de hele zorgsector.

Daarnaast vormt het opzetten en begeleiden van 30 verandertrajecten in de zorg waarbinnen persoonsgerichte zorg vooropstaat eveneens een activiteit. Ook het opbouwen van een actieplan met als doel van referentiepersonen dementie échte ambassadeurs van persoonsgerichte zorg te maken, maakt deel uit van het project.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.