Vlaamse regering geeft drievoudige steun aan geestelijke gezondheid

De Vlaamse regering keurt drie initiatieven ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid goed op voorstel van minister Crevits. Het gaat om subsidies voor de OverKopnetwerken en de Herstelacademies. Daarnaast ligt er een uitvoeringsbesluit klaar voor een proefproject annex visienota voor eén gemeenschappelijk overheidskader voor Centra voor ambulante revalidatie (CAR) en Centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG).

De OverKopnetwerken worden bedacht met een subsidie psycho-educatie en erkenning. Deze erkenning is nodig opdat de OverKopnetwerken een beroep kunnen doen op infrastructuursubsidies voor bestaande of nieuwe OverKophuizen. Daarnaast komt er ook de eenmalige verlenging van de projecten psycho-educatie. Elk van de 16 Overkophuizen krijgt 105.000 euro voor de uitvoering van de opdrachten rond psycho-educatie ter ondersteuning van het jeugdwerk binnen hun werkingsgebied in de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Dat moet zorgen voor een verhoogde toegankelijkheid tot laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg voor jongeren.

Mentale veerkracht

Ook in de Herstelacademies wordt verder geïnvesteerd om het aanbod uit te bouwen en de instroom te verbreden. De regering kent voor de periode december 2023 tot en met december 2025 1,58 miljoen euro toe aan 13 HerstelAcademies. 
HerstelAcademies bieden een open cursusaanbod, gericht naar iedere burger, rond diverse thema's die te maken hebben met psychisch herstel en mentale veerkracht. Dat gebeurt in de vorm van kortdurende cursussen die focussen op het vaardiger worden in het leven met een psychische kwetsbaarheid. De Herstelacademies voorzien een aanbod waardoor doorstroom naar gespecialiseerde zorg of herval vermeden kan worden. Onder impuls van de relancemiddelen uit het plan ‘Vlaamse veerkracht' is het aantal cursussen en cursisten in de HerstelAcademies de afgelopen jaren gestegen.

Daarnaast wordt via een ministerieel besluit voor dezelfde periode een subsidie van 121.875 euro toegekend aan vzw Psyche voor de inhoudelijke ondersteuning van de 13 HerstelAcademies in Vlaanderen en Brussel.

Tot slot komt er één gemeenschappelijk overheidskader voor Centra voor ambulante revalidatie (CAR) en Centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG). 

In dit besluit is tevens de basis opgenomen voor een pilootproject met het oog op het uittesten van een nieuwe financiering voor de voorzieningen erkend voor het uitvoeren van de functies gespecialiseerde diagnostiek en behandeling en expertiseuitwisseling (functie D, E en G). Over dit uitvoeringbesluit wordt het advies gevraagd van de Vlaamse Raad voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en daarna van de Raad van State. De Vlaamse regering keurt meteen ook de bijbehorende Visienota goed.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.