Vitrinetentoonstelling met 75 verhalen van personen met dementie geopend in Leuven

In Leuven kunnen mensen vanaf vandaag 75 verhalen van personen met dementie bekijken in de vitrines van gebouwen en handelszaken. De nieuwe vitrinetentoonstelling wil het bewustzijn over mensen met dementie vergroten. De opening, niet toevallig op Wereld Alzheimer Dag, werd bijgewoond door Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V).

De tentoonstelling komt uit de koker van de LUCA School of Arts en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Het is de eerste keer dat er een dergelijke tentoonstelling georganiseerd wordt door de partners. De bedoeling is om de link tussen ontwerp en dementie te belichten. 

Volgens cijfers van minister Crevits kampen 140.000 mensen uit Vlaanderen en Brussel op dit moment met dementie. Tegen 2070 wordt geschat dat dat er 280.000 zullen zijn. "Dat zijn zwaar exploderende cijfers", stelt de minister. "We moeten blijven werken aan het verhogen van de levenskwaliteit van personen met dementie. Deze tentoonstelling kan bijdragen aan het bewustzijn hierrond."

"De objecten in een bepaalde omgeving en de omgeving zelf zijn van enorm belang voor mensen met dementie", zegt Niels Hendriks, onderzoekscoördinator bij LUCA School of Arts. "Ze zorgen ervoor dat iemand met dementie een betere interactie kan hebben met mensen rondom hem of haar, en dus een betere levenskwaliteit ervaart. Het ontwerp van objecten is daarom ook belangrijk. Zo is het Expertisecentrum bij ons terechtgekomen."

In totaal zijn er de komende drie weken 75 verhalen te bekijken, verspreid over zestien locaties in het centrum van Leuven. Er zijn bijvoorbeeld verhalen over een muziekstuk, een handtas of een peper- en zoutvatje. Aan huishoudwinkel Dille & Kamille op het Ladeuzeplein is een verhaal te vinden over het smeedijzeren woord "Zwanendal", dat aan het huis van een vrouw met dementie hing. Om een houvast te hebben, mocht ze het meenemen naar haar nieuwe thuis in een woonzorgcentrum.

De minister werkt ondertussen aan een Vlaams Dementieplan. Dat plan zou komende vrijdag op de ministerraad besproken worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.