Elke dag 20 gedwongen opnames in de psychiatrie

Elke dag worden in België twintig mensen gedwongen opgenomen in de psychiatrie, een zogenaamde collocatie. Dat schrijven de Mediahuis-kranten. Uit cijfers van de FOD Volksgezondheid van 2021 blijkt dat op een jaar tijd 7.553 personen gedwongen werden opgenomen.

Het merendeel van de collocaties vindt plaats in Vlaanderen (4.396). Dat cijfer ligt veel hoger dan in Wallonië (2.043) en Brussel (1.109).

De meeste gedwongen opnames vinden plaats bij twintigers en dertigers. Maar in 2021 werden ook 303 minderjarigen gedwongen opgenomen.

Volgens Volksgezondheid gebeurt ondertussen een op de tien opnames in de psychiatrie gedwongen.

In een nieuw rapport pleiten experts voor meer tijd om te beoordelen of zo'n gedwongen opname echt nodig is. Daarom ijveren ze voor een observatieperiode, voorafgaand aan de collocatie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft daar wel oren naar en werkt aan een modernisering van de wet, die hij nog deze legislatuur door het parlement wil krijgen.

Voor een gedwongen opname moet momenteel aan drie voorwaarden voldaan zijn. Er moet een gevaar zijn voor de patiënt of zijn omgeving. Er moet sprake zijn van een geestesstoornis. En er mag geen andere behandeling mogelijk zijn, wat vaak betekent dat de patiënt niet bereid is zich te laten helpen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.