Vandenbroucke en Crevits slaan handen in elkaar rond psychologische zorg voor jongeren

Binnen de Vlaamse OverKop-huizen worden voortaan ook psychologen ingebed. Federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) slaan daarvoor de handen in elkaar. Het initiatief past in een ruimere samenwerking met als doel crisissituaties in de jeugdhulp beter aan te pakken, waarvoor ze 13,3 miljoen euro vrijmaken.

Vlaanderen en Brussel tellen vandaag dertig OverKop-huizen. Dat zijn plaatsen waar jongeren laagdrempelig kunnen binnenkomen om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten en een luisterend oor kunnen vinden. Door voortaan ook individuele of groepsgesprekken met een psycholoog aan toe te voegen, willen de ministers het mogelijk maken sneller problemen te detecteren en jongeren te helpen.

De OverKop-huizen zijn één voorbeeld van de Vlaamse voorzieningen waar Vandenbroucke en Crevits het psychologisch zorgaanbod voor jongeren willen versterken. Daarnaast komen er twaalf crisisbegeleiders verspreid over Vlaamse provincies bij, die moeten helpen crisissituaties binnen gezinnen te voorkomen.

Tot slot investeren ze samen in de versterking van het residentiële crisisaanbod voor kinderen en jongeren met complexe zorgnoden. Het gaat om maximum 30 crisisplaatsen, waarvan vijftien binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en vijftien binnen jeugdhulp- of VAPH-voorzieningen (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, nvdr.).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.