VAD als koepelorganisatie voor open debat over decriminalisering cannabis

Ruimte voor een open debat over decriminalisering van cannabis moet er zijn, zo stelt het Vlaams expertisecentrum VAD als koepel van organisaties die werken rond alcohol en andere drugs in een reactie op het pleidooi van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne om cannabis te legaliseren.

"Legalisering is een moeilijk en breed begrip", zegt directeur Katleen Peleman, "Zo mogen we niet vervallen in een commercialisering van het aanbod. Wel zijn we vanuit de koepel voorstander van de decriminalisering van bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik. De impact van de straffen op iemands leven staan niet in verhouding tot het product zelf."

"We vinden cannabis niet onschuldig, maar vervolging en straffen resulteren vaak in onnodige schade op individuele levens", klinkt het. Zo kunnen gebruikers door een strafblad moeilijker werk vinden en in een neerwaartse spiraal raken. "Decriminalisering verlegt de aandacht van verbieden naar preventie. Doordat de angst voor vervolging wegvalt, verlaagt ook de drempel naar hulpverlening", aldus Peleman.

Uiteindelijk blijft het ook in geval van decriminalisering een en-en-verhaal, waarbij preventie en sensibilisering een blijvende centrale plek moeten krijgen, stelt de VAD-topvrouw. "Al jarenlang blijft het cannabisgebruik onder jongeren stabiel, terwijl we ernaar streven om dat cijfer te doen dalen. Met een duidelijke leeftijdsgrens op achttien jaar kunnen we sterk inzetten op de boodschap dat cannabis onder de achttien schadelijk is voor je ontwikkeling", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.