Studie wijst uit dat migraine vooral voorkomt bij mensen met kinderen

Mensen met kinderen worden vaker geconfronteerd met migraine. Dat blijkt althans uit een studie die farmagroep GSK uitvoerde bij 500 klanten bij Belgische apotheken die langskwamen met migraineklachten. De studie kadert in de 10de Week van de Migraine, die volgende week plaatsvindt.

Farmagroep GSK bevroeg 500 klanten van apotheken met migraineklachten. In België lijdt 1 op de zeven mensen, zo'n 15 procent van de bevolking, aan migraine, dus de steekproef gebeurde bij een relatief kleine groep respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste triggers voor een migraine-aanval slechte slaap (41%), stress uit het dagelijkse leven (35%) en stress uit het huishouden (30%) zijn. Slechts een derde van de respondenten geeft aan vertrouwen te hebben in de manier waarop ze hun migraine behandelen.

Ruim een kwart van de ouders (27%) heeft het gevoel dat de migraine na verloop van tijd erger wordt. Ouders hebben ernstigere en meer terugkerende vormen van migraine dan mensen zonder kinderen. Stress vanuit het thuisleven is een vaker voorkomende oorzaak van migraine bij ouders (38%) dan bij niet-ouders (24%).

Ook het sociaal-demografische profiel van de patiënten heeft een impact. Zo hebben 36-55-jarigen meer kans op migraine vanwege de stress van het professionele leven, terwijl 20-35-jarigen specifieke oorzaken hebben voor deze migraine, zoals alcohol, uitdroging, tabak of zelfs menstruatiecyclus.

Socio-demografische verschillen beïnvloeden ook het gedrag dat mensen vertonen bij deze vorm van pijn. Vrouwen (46%) gaan sneller op doktersbezoek dan mannen (37%). Vrouwen hebben over het algemeen drie keer meer kans dan mannen om aan migraine te lijden. Dit komt voor een stuk door hormonen of mentale belasting. Het hormonale verschil kan worden benadrukt door het nemen van anticonceptiepillen en verdwijnt vanaf de menopauze. 

Gianni Franco, neuroloog aan het CHU UCL Namen Dinant benadrukt dat "migraine de dagelijkse levensstijl beïnvloedt. Met deze levensstijl moet rekening worden gehouden om de patiënt te behandelen. Er zijn net zoveel soorten migraine als er patiënten zijn. Er moet medewerking van de patiënt en zijn entourage zijn om uitlokkende factoren te vermijden".

De Week van de Migraine van 12 tot 17 september is een sensibiliseringscampagne die gericht is op het grote publiek, migrainepatiënten en gezondheidswerkers zoals de huisartsen en de apothekers. De campagne vindt dit jaar voor de 10e keer plaats en focust vooral op de manier waarop migrainepatiënten hun migraine ervaren, afhankelijk van hun socio-demografische kenmerken. De klemtoon ligt op het belang van een gepersonaliseerde aanpak en behandeling van de aandoening, en op het aangaan van een dialoog om de betrokkenen praktische oplossingen aan te reiken. Een beter inzicht in de migraine kan de levenskwaliteit van de migrainepatiënten immers verbeteren.

Meer info vindt u hier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.