Wetenschappers UCLouvain ontwikkelen mogelijke sleutel om Alzheimer beter op te sporen

Een team wetenschappers verbonden aan het Instituut voor Neurowetenschappen van de UCLouvain heeft een methode ontwikkeld die een diagnose van Alzheimer voor het overlijden van de patiënt betrouwbaarder moet maken. Dat meldt de universiteit vrijdag. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications.

Wetenschappers die een beter inzicht proberen te krijgen in de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen, kampen al jaren met de moeilijkheid om de ziekte te diagnosticeren voor het overlijden van de patiënt. Vandaag de dag is dat namelijk enkel mogelijk via een autopsie.

Onderzoekers van de UCLouvain hebben nu een alternatieve methode ontwikkeld. Met behulp van massaspectometrie zijn ze erin geslaagd de samenklonteringen van het tau-eiwit, dat een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen, te vergelijken met hetzelfde niet-geaggregeerde eiwit. Die laatste kan door middel van een lumbaalpunctie (momenteel al mogelijk) of een bloedstaal (mogelijk in de toekomst) in kaart worden gebracht.

Deze vergelijking moet meer inzicht bieden in het samenklonteringsproces dat neurodegeneratieve ziektes veroorzaakt, en opent de weg naar meer betrouwbare diagnoses en eventuele behandelingen.

In België lijden ongeveer 100.000 personen aan dementie. De meerderheid van hen kampt met de ziekte van Alzheimer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    01 augustus 2023

    Hoog tijd : we moeten niet langer wachten tot een “ in real time show “ van Mitch , de schildpad man , om de diagnose te stellen !