UHasselt zoekt sportende diabetespatiënten voor grootschalig onderzoek

De UHasselt gaat op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75, om te achterhalen welke oefentherapie het beste kan helpen in de bestrijding van dementie en hartfalen bij mensen die lijden aan diabetes type 2. Zij zullen een half jaar lang gratis en onder begeleiding kunnen sporten.

Wie diabetes type 2 heeft, loopt een hogere kans op het ontwikkelen van dementie en hartfalen. Regelmatig sporten kan dit tegengaan. Onderzoekers van de Hasseltse faculteit Revalidatiewetenschappen willen nu nagaan wat het belangrijkste is om deze ziekteprocessen tegen te gaan. "Voldoende bewegen is belangrijk weten we, maar welke factor hierin het belangrijkste is, weten we nog niet", legt Dominique Hansen, coördinator van het project, uit. "Zorgt het aantal keer dat iemand sport , het volume van trainingen, of de intensiteit voor de meeste verbetering van de hartfuncties en cognitieve functies?"

De wetenschappers gaan daarom op zoek naar een honderdtal patiënten tussen de 35 en 75 die nog geen insuline nodig hebben (orale medicatie is wel toegelaten). Zij zullen een half jaar lang drie keer per week onder begeleiding komen sporten op de campus in Diepenbeek, op tijdstippen die hen het beste uitkomen. 

"Bij de start en op het einde van het onderzoek wordt er bij de deelnemers een MRI-scan van de hersenen afgenomen, en meten we de hartfunctie, fitheid, lichaamssamenstelling en suikercontrole", zegt onderzoeker Tin Gojevic. "Daarnaast nemen we op verschillende momenten tijdens het onderzoek ook bloedstalen. Zo krijgen we een goed beeld van het effect van de verschillende types trainingen bij de verschillende deelnemers."

Geïnteresseerden met diabetes type 2 kunnen zich aanmelden via diabetes.uhasselt.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.