Topdokter Chris van der Linden spreekt over autisme: reserveer uw plaats!

”Mensen met autisme kunnen zeker een gelukkig leven leiden", meent neuroloog van der Linden. Hamvraag: hoe pak je dat aan? Daarover geeft de topexpert een boeiende voordracht op 2 mei in Gent, op een sprekersavond georganiseerd door Camfida en ondersteund door Benfida.

“Het begrip autisme is veel te veralgemeend gebruikt waardoor er veel onduidelijkheid over bestaat”, zegt neuroloog Chris van der Linden die zich specialiseerde in bewegingsstoornissen. Nochtans heeft 1 op 100 Belgen de diagnose autisme. Tijdens de voordracht op dinsdag 2 mei in Gent schept hij meer duidelijkheid over het begrip autisme. 

Er bestaan nogal wat vooroordelen over mensen met autisme en die stigma's moeten de wereld uit. "We ruimen ze uit de weg" zegt dokter van der Linden. Een stigma over mensen met autisme is dat ze niet sociaal en niet flexibel zijn. Alles moet gaan zoals het hen is verteld, anders raken ze van streek. Een  stereotyperende uitleg is dat, die je vaak krijgt over mensen met autisme, maar dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen.

Voor wie niet bekend is met Chris van der Linden: hij werkte in UZ Gent en AZ Sint-Lucas Gent voor hij in 2021 zijn expertisecentrum CNOG (Centrum voor Neurologie en Orthomoleculaire Geneeskunde) aan de Coupure Rechts in Gent oprichtte. Samen met zijn echtgenote, Evelyn De Clercq, kinesitherapeute en orthomoleculaire therapeute, zetten ze hun expertise in om mensen te begeleiden.

Afwijkende darmflora bij autisme

Alvast een interessante invalshoek is deze: omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij mensen met autisme. Denk aan de sociale contacten, de leefomgeving, de voeding eventueel aangevuld door gebruik van voedingssupplementen. Mensen met autisme hebben andere bacteriën en schimmels in hun darmen dan wie de stoornis niet heeft. Mogelijk beïnvloeden die het immuunsysteem en de hersenen.

“Hoe eerder je autisme vaststelt hoe beter, hoe sneller je het kind kan begeleiden in de verbetering van de ontwikkeling”, zegt de topdokter. Ook als de diagnose op volwassen leeftijd wordt vastgesteld, kan men de levensweg aanpassen en begeleiden naar een gelukkig leven. 

Iedereen kan deze voordracht volgen, maar inschrijven is nodig.

Praktische info:

Topdokter Neuroloog Dr. Chris van der Linden van het expertisecentrum CNOG (Centrum voor Neurologie en Orthomoleculaire Geneeskunde), dinsdag 2 mei om 19u30, Zebrastraat 31, 9000 Gent 

15 euro per persoon

Reserveer uw plaats via deze link

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.