"Therapie als straf voor Rousseau minstens controversieel" (Kirsten Catthoor)

Dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau verplicht in therapie moet gaan, is als straf minstens controversieel en eigenlijk zinloos. Een bezoek aan de Dossin-kazerne in Mechelen zal, als dat te abstract uitvalt, evenmin veel helpen. Dat zei psychiater Kirsten Catthoor In Terzake.
De rechter legde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een therapie op wegens de impact van zijn racistische woorden en taalgebruik over de Roma-gemeenschap. Daarnaast moet hij de Dossinkazerne in Mechelen bezoeken en een bemiddelingstracé volgen.

Kirsten Catthoor, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie uitte daarop kritiek in Terzake. "Verplicht in therapie gaan als straf is minstens controversieel in de geestelijke gezondheidszorg", luidde het onder meer. En wel omdat volgens haar zo'n behandeling pas succes boekt als er sprake is van een sterke intrinsieke motivatie. "Maar wanneer iemand helemaal niet gemotiveerd is en dat als straf moet gaan doen, dan is de kans groot dat die persoon de hakken in het zand zet en helemaal niet meer bereid gaat zijn om persoonlijke dingen te vertellen", zegt Catthoor.

En vooral: ze vindt het een kaakslag voor veel mensen die heel gemotiveerd zijn en graag een behandeling willen, maar nu op wachtlijsten staan. Een rechtstreeks contact met een organisatie die elke dag de gevolgen ziet van stigmatisering, kan wel zijn nut hebben, liet ze nog weten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 november 2023

    Onzen “ plastischen “ is met zijn nuchteren “ show” voor de studenten in Gent iets zwaarder gestraft !
    Maar ja hè : die politiekers kunnen zich altijd verschuilen achter het ($)€xcuus dat ze DRONKEN waren , hetzij als ze proberen luchtgitaar te spelen ip ne combi van de flikken hetzij als ze hun vriendin presenteren om te leren doedelzak spelen !