Stop Parkinson duidt op positief effect van beweging voor Wereld Parkinson Dag

De organisatie Stop Parkinson roept parkinsonpatiënten op om in beweging te blijven, met name door te wandelen, fietsen en lopen. De organisatie verwijst naar een nieuwe studie die het positieve effect ervan bevestigt. De oproep komt er voor Wereld Parkinson Dag, die plaatsvindt op maandag 11 april.

In België hebben naar schatting 40.000 patiënten de ziekte van Parkinson, de hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Vijftien procent van hen zijn jonger dan 45 jaar. Verwacht wordt dat er in 2040 drie keer zoveel parkinsonpatiënten zullen zijn. Voor mensen met parkinson is bewegen een opgave, met trillende handen, schokkende en bevriezende bewegingen en valpartijen.

Naar aanleiding van Wereld Parkinson Dag brengt Stop Parkinson een recente studie onder de aandacht van het Parkinson Expertisecentrum van het Radboud universiteit medische centrum in het Nederlandse Nijmegen. Die studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology, kon via MRI-scans staven dat bewegen belangrijk is voor parkinsonpatiënten. 

"Ik raad patiënten altijd aan om te blijven bewegen, dat heeft sowieso een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid", zegt Patrick Cras, diensthoofd neurologie aan het UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen), over de Nederlandse studie. "Deze studie toont nu aan dat cardiovasculaire training (lopen, fietsen, wandelen) de verbinding verbetert tussen verschillende hersendelen en zelfs het verlies aan hersenvolume vermindert. Ook werd een verhoging in het verstandelijk vermogen waargenomen. Dit wijst erop dat cardiovasculaire training de ziekte kan stabiliseren. Zelfs als een patiënt drie keer per week oefent op een hometrainer ziet men al een verandering ten opzichte van mensen die bv enkel rek-of stretchoefeningen doen."

Een echte remedie voor de ziekte is nog niet bekend. "STOP Parkinson haalde al ongeveer één miljoen euro op voor onderzoek in de jongste vijf jaar. En er verschenen recent veel hoopgevende studies, maar de grote doorbraak is er voorlopig niet", zegt Ivo de Bisschop, voorzitter van Stop Parkinson.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.