Stichting Alzheimer Onderzoek steunt 21 projecten met 4,4 miljoen euro

In het Antwerpse stadhuis heeft de Stichting Alzheimer Onderzoek de 21 onderzoeksprojecten bekendgemaakt die dit jaar ondersteuning krijgen van de non-profitorganisatie. In totaal wordt een budget van 4,4 miljoen euro verdeeld onder de projecten.

De Stichting Alzheimer Onderzoek bestaat sinds 1995 en focust op het werven van fondsen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten. Die steun, die niet via subsidies maar via giften wordt gezocht, gebeurt op projectbasis. Sinds de start werden al 259 onderzoeksprojecten ondersteund voor een totaalbedrag van 32,6 miljoen euro.

Onder meer zanger Hugo Sigal, peter en ambassadeur van de Stichting, en Antwerps burgemeester Bart De Wever woonden de toekenning van de budgetten voor 2024 bij. Allebei zijn ze ongewild ervaringsdeskundigen, Sigal via zijn intussen overleden vrouw Nicole, De Wever via zijn moeder.

"Mijn moeder heeft lang bij mijn gezin ingewoond en haar naar een rusthuis brengen toen ze 24/7 zorg nodig had, was een van de zwaarste dagen van mijn leven", aldus een geëmotioneerde De Wever. "Voor haar voelde dat ook aan dat we haar in de steek lieten, omdat ze niet begreep dat ze een probleem had. Het goede nieuws vandaag is dat aan onze universiteiten veel vooruitgang wordt geboekt in het onderzoek naar de oorzaken en behandelingen van Alzheimer en dementie. Dat wetenschappelijk talent moeten we motiveren en ondersteunen."

Sigal zet zich al jaren in voor de Stichting. "Net als bij kanker kent iedereen wel iemand die aan Alzheimer lijdt, maar er wordt nog te weinig over gesproken", vindt hij. "Mijn droom is dat initiatieven rond Alzheimer dezelfde proporties en weerklank krijgen als Kom op tegen Kanker, want het is dé ziekte van de tijd. Er is nu stilaan medicatie, maar nog met veel neveneffecten. Misschien gaan we het binnenkort niet kunnen genezen, maar toch al vertragen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.