Sociale partners - algemene aanbevelingen burn-outpreventie in ondernemingen

'Voor gezonde werknemers in gezonde organisaties'. Dat is de titel van een aanbeveling die werkgevers en vakbonden hebben opgesteld voor de preventie van burn-out bij werknemers. Dat meldt de Nationale Arbeidsraad (NAR), een adviesorgaan waarin zowel werkgevers als vakbonden vertegenwoordigd zijn.

De sociale partners zien het voorkomen van burn-out al langer als een belangrijke maatschappelijke uitdaging, zo zeggen ze. De voorbije jaren waren er proefprojecten in een beperkt aantal ondernemingen. Die werden intussen geëvalueerd en de sociale partners willen nu "dat op grotere schaal initiatieven worden genomen in de ondernemingen en door de sectoren voor de preventie van burn-out".

Die initiatieven zijn gebundeld in een aanbeveling. Die omvat algemene richtlijnen voor sectoren en ondernemingen "om te voorkomen dat werknemers uitvallen met psychosociale klachten in het algemeen en burn-out in het bijzonder". Zij krijgen bijvoorbeeld de raad te starten met een situatieanalyse, een 'foto' van de toestand in de onderneming. Op basis daarvan kunnen, op maat van de onderneming, 'quick wins' en langetermijninspanningen uitgewerkt worden. De sociale partners wijzen ook op het belang van een intern draagvlak en van een bottom-upbenadering, waarbij de werknemers betrokken worden.

Het is de bedoeling dat de aanbeveling deel uitmaakt van de informatiecampagnes die gevoerd worden in het kader van het federaal plan "voor de preventie van stress op het werk en voor mentale veerkracht", zegt de NAR nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.