Slachtoffers ongerust over uitgaansvergunning De Gelder, geen wijziging internering

Enkele slachtoffers van Kim De Gelder, die in 2009 twee baby's en een kinderverzorgster doodstak in kinderdagverblijf Fabeltjesland, maken zich zorgen na een brief waarin gesproken werd van "uitgaansvergunningen" voor De Gelder als geïnterneerde. Dat meldt HLN, maar het parket Oost-Vlaanderen en de rechtbank eerste aanleg verduidelijken dat het gaat om "een verdere plaatsing in gesloten regime waarbij hij het FPC (Forensisch Psychiatrisch Centrum) enkel mag verlaten om dringende medische redenen."

Het Gentse hof van assisen veroordeelde Kim De Gelder op 22 maart 2013 tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogingen. De jury achtte De Gelder schuldig aan de moord op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene op 16 januari 2009. Ook aan de moorden op 23 januari 2009 op de twee baby's Corneel en Leon en de 54-jarige kinderverzorgster Marita Blindeman in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-bij-Dendermonde, werd De Gelder schuldig verklaard. 

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, had gepleit voor een internering omdat De Gelder schizofreen zou zijn. Het hof van assisen oordeelde echter dat Kim De Gelder toerekeningsvatbaar was en op het tijdstip van de feiten niet verkeerde in een ernstige staat van geestesstoornis. In oktober 2019 oordeelde de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij dat De Gelder alsnog geïnterneerd moest worden. Na een verblijf in de gevangenis van Merksplas, waar hij op een afdeling voor geïnterneerden kwam, verhuisde hij uiteindelijk naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Antwerpen.

De Gentse strafuitvoeringsrechtbank besliste op 29 april om die plaatsing in het Antwerpse FPC verder te zetten. "Dit betreft een verdere plaatsing in gesloten regime waarbij hij het FPC enkel mag verlaten wegens dringende medische redenen die niet in het FPC zelf kunnen worden behandeld en voor zover dit door de hoofdarts nodig wordt geacht", zegt persrechter Laurence De Rudder. "Zelfs als deze situatie zich voordoet en Kim De Gelder het FPC zodoende (tijdelijk) dient te verlaten, zal dit steeds gebeuren onder begeleiding van medewerkers van het FPC en indien nodig ook onder politiebegeleiding. Tijdens deze eventuele 'uitgangen' dient hij bovendien voorwaarden na te leven waaronder een verbod om zich in Oost-Vlaanderen op te houden en een verbod om contact te zoeken met de in het vonnis genoemde slachtoffers en hun familie." 

Ook het parket Oost-Vlaanderen stelt dat de internering zelf niet gewijzigd is en meldt dat slachtoffers die nog vragen hebben, terecht kunnen bij de dienst Slachtofferonthaal in Dendermonde. Als een FPC of een andere instelling later zou oordelen dat de geestestoestand van De Gelder voldoende is gestabiliseerd of dat hij genezen is, moet hij nog altijd terugkeren naar de gevangenis, totdat hij zijn straf heeft uitgezeten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.