Richtlijn beveelt muziek aan vóór, tijdens en na een operatie

Een nieuwe Nederlandse richtlijn raadt aan om de patiënt vóór, tijdens en na een operatie muziek aan te bieden, zelfs al is de bewijskracht van de voordelen  niet bijster hoog. Maar: baat het niet, het schaadt niet.
Volgens het vakblad Medisch Contact zouden In het perioperatief traject ziekenhuizen moeten overwegen om muziek, via eigen oortjes of hoofdtelefoon, aan te bieden aan patiënten, omdat dit pijn, angst, stress en mogelijk ook het gebruik van medicatie kan verminderen. Sinds eind maart staat dat in de richtlijn Perioperatief Traject die onder meer is opgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

De richtlijn meldt weliswaar dat bewijskracht niet erg hoog is, maar dat er ook geen aanwijzingen zijn dat dit schade aanricht. Vooral het bewijs voor het verminderen van pijn noemt men 'redelijk'. Verminderen van angst leverde lage bewijskracht op, net als het verlagen van medicatie, stress en opnameduur (zelfs zeer laag). De richtlijn baseert zich op drie meta-analyses en twee recente randomized controlled trials.

De richtlijn doet geen aanbeveling over het luisteren van muziek op één moment (voor, tijdens, of na de operatie) omdat daar geen bewijs voor werd gevonden. Verder beklemtoont de guideline dat het genre en het volume van de muziek moeten worden afgestemd op de voorkeuren van de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 mei 2023

    Is deze studie uitgevoerd op 1 patiënten cohorte die niet en/of selectief doof is ?